• Orice produs care intră în SUA are o taxă de 10%.
  • Trump: Îmi rezerv dreptul de a crește taxa de bază.
  • Tariful universal de 10% intră în vigoare în 5 aprilie.
  • UK, Brazilia, Australia, Turcia, Arabia Saudită, EAU au taxe de 10%.
  • Trump: Taxăm cam jumătate din cât ne-au taxat și ei pe noi.
  • Trump: Tarifele nu sunt în totalitate reciproce.
  • Din 9 aprilie, tarifele de peste 10% intră-n vigoare.
  • UE are un tarif de 20%.
  • Vietnam are un tarif de 46%.
  • Japonia are un tarif de 24%.
  • Trump impune un tarif total de 54% pentru China, din 9 aprilie.
  • Mexicului și Canadei nu li se vor adăuga taxe adiționale.
  • Taxele pentru sectorul auto de 25% intră-n vigoare în 3 aprilie.
  • Trump: E declarația de independență economică a SUA.

Tax, baby, tax! Orice produs care intră în SUA e taxat cu cel puțin 10 procente. Asta e una dintre concluziile conferinței lui Trump de la Casa Albă, în care anunță tarife specifice pentru 180 de țări și teritorii.

Trump își rezervă dreptul de a crește această rată de referință „în cazul în care capacitatea de producție și producția din SUA continuă să se înrăutățească”. Tarifele nu sunt în totalitate reciproce, taxăm cam jumătate din cât ne-au taxat și ei pe noi, spune președintele SUA.

Printre țările afectate de tariful de 10% se numără UK, Singapore, Brazilia, Australia, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Argentina. Tariful universal de 10% intră în vigoare în 5 aprilie. Dar nu toți scapă chiar așa de „ieftin”.

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Aproximativ 60 de țări sunt afectate de tarife peste cel universal de 10 procente. Din 9 aprilie, produsele importate din UE au 20% tarife, cele din China au 54%, Vietnam 46%, Taiwan 32% sau Japonia, 24 de procente. E declarația de independență economică a SUA, spune președintele.

Produselor importate din Mexic și Canada nu li se vor adăuga o taxă adițională de 10%. Cele 2 țări nu sunt menționate în aceste noi anunțuri tarifare. Pentru ele, folosim cadrul stabilit în ordinele executive anterioare, spune Casa Albă.

Nici industria auto nu scapă. Tarifele de 25% pentru toate automobilele fabricate în afara SUA intră în vigoare de astăzi, 3 aprilie, mai spune președintele Trump.

În viitor, sper să spunem că aceasta a fost una dintre cele mai importante zile din istoria noastră, concluzionează Trump.

Ce spune Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Aleph Business?

Care sunt concluziile după anunțurile făcute de Trump? I-a numit pe europeni patetici, le impune 20%, China are un tarif total de 54%, în timp ce „prietenii” SUA au o taxă de doar 10%. Produselor importate din Mexic și Canada nu li se vor adăuga o taxă adițională de 10%. Pentru ele, folosim cadrul stabilit în ordinele executive anterioare, spune Casa Albă. Îi iese lui Trump jocul?

„Păi, uitați-vă la mezamplasul pe care l-a făcut, pentru că un lucru este cert, el este pe buzele tuturor și dacă toate agențiile de presă și voi considerați un subiect substanțial, îl considerați și e pe bună dreptate, a reușit, măcar un singur lucru a reușit, să fie cel mai proeminent lider politic în momentul acesta, când pe tot mapamondul liderii politici sunt foarte slabi. Plastilină, marea majoritate a lor sunt din plastilină la acest moment, evident că sunt preocupați de foarte multe griji. Prima observație este raportul 1 pe 2. Marea majoritate cu excepția țărilor prietene, cum spuneați dumneavoastră, sunt la 1 pe 2. Deci, chiar și cu această creștere substanțială, există, așa zisa, clauza națiunii cele mai favorizate și în relația cu China și cu Uniunea Europeană. “Noi taxăm” cuvântul potrivit nu este tarif, cuvântul potrivit este un impozit vamal. Este, mai degrabă, nu e o taxă, ci este un impozit.

Ai putea să spui că este pe felul TVA-ului, de exemplu. Și noi taxăm de două ori mai mult, ei la jumătate. Așa că, din punctul ăsta de vedere, tot discursul lui, cuvintele în limba engleză, cel patetic, de care spuneați pentru Uniunea Europeană, au o altă conotație, mai ales că pentru el era important că bătea vântul, ați văzut ce prezentare a venit cu tabelele acestea, dar prima chestie este că este la jumătate, chiar și cu ele ridicate, toate aceste tarife sunt la jumătate față de cum taxează partenerii comerciali, și a doua, într-adevăr, prietenii au rămas la 10%. Eram siguri de lucrul acesta, că va fi o diferență pentru țările din Commonwealth, cu excepția Noii Zeelande, toate sunt taxate prietenește, așa”, spune el.

Pe mine m-a surprins, de exemplu, trimiterea la firma taiwaneză, TSMC, care tocmai și-a anunțat, săptămâna trecută, datorită lui, o investiție substanțială în cipuri, cum le spune el, și cu acest motiv totuși le spune că va taxa substanțial, adică manufactura în America contează prin investiție directă. Hyundai are investiție spectaculoasă, promisă, la fel și OpenAI. Sunt bani serioși de ISD care vin în America acum incredibil și cu meza-n-plasul pus în scenă nemaipomenit, cu vizita lui Musk la CIA, și poza aia cu avionul acela spectaculos, din anii 50, de spionaj și o să vedeți un meza-n-plas care arată astăzi că America nu se joacă, repercusiunile vor fi pe plan economic mondial, o creștere economică evident mai slabă, dobânzi în continuare mari, inflație, profitabilitate de companii în scădere, deci vine la pachet, uitați-vă bursele, el a anunțat după închiderea bursei să lase timp, să lase timp burselor să digere. Scăderi substanțiale, mai ales pe tehnologie și pe marii importatori, la fel și contractele futures pe celelalte piețe afectate direct.

La pachet avem un show cu considerente economice dramatice și foarte serioase, America nu se joacă, pune presiune pe guvernul ei să slăbească birocrația și să reducă dramatic cheltuielile și în același timp pune presiune și pe parteneri, contribuțiile la NATO și comerțul, deci avem un pachet de măsuri teribile cu jumătate cu vorbe frumoase și într-un stil extrem de bombastic caracteristic, față de așteptări mai drastic, pe mine m-a surprins, eram convins că el face ca și în The Art of the Deal, urcă sus, ne sperie pe toți, își aștează toți negociatorii și toți partenerii cu temere și după aia vine și le oferă ca și un compromis și pleacă de la masă cu considerendu că am câștigat și noi ceva. Interesant din punct de vedere mai ales guvernatorial, da? Cum își administrează el imaginea publică și lupta politică de acolo. În concluzie, complicate vremuri și vedeți ce înseamnă un lider politic adevărat, economic, el gândește în termeni economici iar considerintele celelalte sunt secundare”, adaugă el.

Piețele financiare scad după anunțul lui Trump. Indicii din Asia scad la debutul ședinței de azi, contractele futures pentru cei 3 indici principali din SUA aduc scăderi de până la 3,2%. E investitorul sensibil la tarife și cât de mare ar putea fi impactul acestora în situațiile financiare ale companiilor și în cotațiile lor de pe bursă?

Da, vedeți că Trump are… deci limbajul lui este foarte important și foarte bine că încercăm să-l descifrăm și prin secretarul trezoriei, ministru de finanțe care este probabil cel mai important ministru la momentul acesta, mesajul este foarte clar, nu ne place exuberanța irațională, mai des din tehnologie, cea reflectată pe bursă. Bursa are considerentele ei și atunci faptul că am oprit scăderea de dobândă și am oprit ce am promis noi că vom veni cu taxe mai mici, dacă ne preocupăm de Make America Great Again, ieri era la o conferință care era Make America Wealthy Again, deci vedeți ce bine sună toate, “tax, baby, tax”, “drill, baby, drill”, deci totul este un mezzanplast impecabil, cuvinte foarte bine gândite, o echipă impecabilă de marketing politic, și consecințele, cum spuneați, sunt astea.

Ce mi se pare important la momentul acesta, că o lume întreagă stă cu sufletul la gură să aștepte apariția când a lui Musk, când a lui Trump, cei doi oameni sunt atât de puternici, măcar prin persoasiunea despre care vorbesc și bursele, ați văzut că ele, nu numai că încorporează deja în contractele lor futures, după ce se închid, tranzacțiile, este evident că există suprapunere între Asia, America, Europa, dar contractele futures sunt 24 de ore din 24, și ele au luat deja piețele 3-4, mai ales tehnologia, procente de corecție. Dar sunt temporare astea și, de fapt, să știți că investitorilor, și ăsta este secretul pe care îl vând acum, le place incredibil, le place șomajul, vă vine să credeți asta, le place că oamenii își pierd joburile, culmea culmilor, taxe mai mari înseamnă putere mai mare de investiție a guvernului în propriile proiecte, ceea ce noi credem e aproape invers, contraintuitiv, pentru că, ce credeți, bursele sunt un exemplu de animal capitalist, fără scrupurile, dar nu e un cuvânt frumos, probabil, cum v-ați aștepta, dar în engleză sună din nou mai bine, da? Este fără scrupurile și care trebuie să se hrănească, da? Cu cei din lanțul trofic mai slab decât ei, corect? Punct. Și cu asta basta, deci burselor le place ceea ce noi percepem a fiind cu conotație negativă, oamenii își pierd joburile, scade profitabilitatea, însă presiunea productivitate pe competitivitatea americană și pentru readucerea manufacturii în America, puterea, astăzi pe care o emană discursul, da? A unui președinte pe care îl urmărim cu toții și cu paltonul acela lung peste genunchi, da? Și care vine prin grădina de acolo și cu un ton extrem de aparent, prietenos, așa, și cuvintele bombastice, sună mai ușor, mai frumos în engleză decât în română”, spune el.

„Ei, uitați că ne-a servit cu ceva destul de drastic pentru întreaga economie, pus într-un context foarte favorabil pentru America. Uitați, dragilor constituenți, ce multă grijă am față de voi. Spuneți-mi dacă ăsta nu este marketing politic de cea mai înaltă clasă, dar interesul american primează și probabil ar trebui să învățăm și noi asta în Uniunea Europeană. Care uitați că n-a scăpat, da? Noi suntem cu discuțiile frumoase că o să negociem ce să mai negociez acum. Oricum ești la jumătate față de ce îți impune America, dar nu mai e nimic de negociat pentru că subvențiile indirecte, de exemplu în Airbus, trebuie să le compenseze ca să își ajute Boeingul. Deci la pachet avem un exemplu impecabil de disputat, nu în cursurile de economie, ci în cursurile de comunicare publică, de management guvernatorial, cum vă spuneam mai devreme. Excelent, adică trăim niște vremuri la care, vedeți, suntem lipiți la televizor și la voi, dar pe bună dreptate pentru că implicațiile sunt substanțiale și economic, și politic, și social. Foarte bine. Ce să mai negocieze acum? Că e servit, adică ai primit cărțile, nu? Și le-ai primit, știți cum le-ai primit? Și-i întoarse, nu? Adică ce să mai negociezi? E tardiv. Uniunea Europeană este în altă dimensiune acum, este în urmă, ea se mișcă, este în suspended animation, așa este, într-un volatil, în gelatină, așa, nu? Uniunea Europeană economică este clară la momentul ăsta și nu pot să…

Fiți atenți ce calcul am făcut eu. 2/3 din gazul natural lichefiat, produs de America, și știți că acela e complicat, are nevoie de tehnologie substanțială și de transport, și de umplere, și de golire, este din America, da? Păi dacă noi ridicăm taxele în Uniunea Europeană, care oricum sunt destul de mari, păi de fapt consumatorul european și foarte expus pe energie da? Suferă de aici. Adică ți s-au servit cărțile, nu mai ce negocia aici. Tu trebuie să înțelegi când ne-a spus, Musk a spus, a transmis mesajul foarte clar și l-a preluat imediat și Trump și a spus, ne-am îngrijorat foarte tare de dependența de cip-uri Taiwanese, da? De cel de care vorbeam mai devreme. E acum, jocul va fi făcut de către ce credeți? De către independența energetică. Aveți la pachet? Ei ne și telefonează, înțelegeți? Adică ne pun la punct și ne și telefonează necazul pe care ni-l transmit. Dar nu e de joacă. Este competiție fără milă și fără scrupule. Bine ați venit în noua realitate îngrozitor de complicată și fără scrupule, repet, a economiei mondiale”, adaugă el.