- Trump: Toate țările în afara Chinei primesc pauză 90 de zile de la tarife.
- Trump: Tarifele reciproce scad la 10 procente.
- Trump anunță că tarifele Chinei cresc la 125%.
- China crește ieri tarifele SUA la 84%, de la 34%.
- Trump: Mă bucur că UE s-a abținut să aplice tarife.
- Trump: Mă gândeam la o pauza de câteva zile.
- Trump: Nu îmi imaginez o creștere viitoare a tarifelor din China.
- Trump: Aș dori să vorbesc cu președintele Chinei, e prieten cu mine.
- Trump: Piața obligațiunilor e frumoasă acum.
- Trump: Jamie Dimon a spus că trebuie să facem ceva.
- Trump: Am anunțat pauză pentru că oamenii erau îngrijorați.
- Minuta FED: Inflația va persista.
- Toți magnificii cresc cu peste 9% în ultima ședință.
- S&P 500 crește cu 9,51% în ultima ședință.
- Nasdaq Composite crește cu 12,02% în ultima ședință.
- Dow Jones are un plus de 7,87% în ultima ședință.
Trump pune tarifele pe HOLD. Într-o postare pe platforma sa de social media, Trump anunță că toate țările în afara de China primesc o pauza de 90 de zile până la aplicarea tarifelor. Apoi, tarifele reciproce scad la 10 procente. Războiul comercial rămâne doar cu China. Trump anunță că tarifele Chinei cresc la 125%. Asta după ce China majorează taxele vamale la toate bunurile importate din SUA, de la 34% la 84%, măsură anunțată ieri și care intră în vigoare astăzi. Nu ne acordă respect, motivează președintele SUA.
Advertisment
Care mai spune că peste 75 de țări au sunat să negocieze și nu luau în considerare să riposteze împotriva taxelor anunțate de SUA. Pauza nu este din cauza reacțiilor din piețele financiare, spune Scott Bessent, secretarul trezoreriei SUA. A fost decizia președintelui să așteptăm până acum, mai spune el. Suntem dispuși să cooperăm cu aliații noștri și cu partenerii noștri comerciali care nu au ripostat. Nu a fost un mesaj greu de înțeles. Mesajul era Nu vă răzbunati, iar lucrurile vor decurge bine, mai spune el.
Iar piața din SUA are una dintre cele mai bune zile din istorie.
Valoarea de piață a stock market-ului American crește cu 5.500 de mld. $ în ultima sesiune. S&P 500 crește cu 9,51%, a 9-a cea mai mare creștere din istorie. Nasdaq Composite crește cu peste 12 procente, a 2-a cea mai mare creștere dintr-o zi din istorie. Iar Dow Jones câștigă aproape 3.000 de puncte, cea mai mare urcare de pe o zi pe alta a valorii din istoria indicelui. Toți magnificii au un avans de peste 9 procente. Iar dintre emitenții din S&P 500, doar 9 închid ședință pe minus.
Titlurile zilei
Ce spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, pentru Aleph Business?
Indicii principali din SUA au una dintre cele mai bune zile din istorie. Crezi că s-a terminat cu scăderile și revenim pe un trend ascendent? Sau rămâne în picioare în continuare incertitudinea cu privire la tarife, pentru că ele sunt amânate, nu anulate.
„Am înregistrat o reacție extrem de puternică pe piață, istorică, într-adevăr. În ultimii 25 de ani am întâlnit o singură dată pe Nasdaq asemenea reacție. Este un semn al tensiunii masive de pe piețe acumulată anterior, poate și al lipsei de lichiditate, pentru că o serie de participanți sunt în așteptare și atunci când se vinde, presiunea de vânzare este foarte puternică, iar când se reintră la cumpărare, setea nu întâlnește contraparte, astfel încât cei care vor să reintre în piață împing prețurile foarte puternic în sus.
Este mai degrabă un prim pas și cumva prea devreme să spunem că lucrurile, într-adevăr, de acum înainte au depășit fazele nefavorabile și că putem vedea o nouă secvență de trend ascendent. Suntem în căutarea unor noi bariere de echilibru. Veștile sunt mult, mult mai bune decât arăta tabloul doar cu o zi înainte. Asta rămâne semnul de întrebare. Pentru economia americană vedem în continuare importurile din China supuse unor taxe vamale deosebit de adânci și asta nu are cum să nu lase o amprentă atât în privința inflației, cât și în privința riscurilor mai largi.
Anumite companii care utilizează nu sunt doar importatori de produse finite, dar utilizează pentru importuri bunuri intermediare pe care le obțin din China vor avea de suferit. În plus, aș spune că vorbim de 90 de zile de pauză și nu de o eliminare a acestei posibilități. Cumva, traderii și investitorii au salutat deschiderea la negociere, deschiderea, posibilitatea ca lucrurile să se așeze pe un palier nu atât de sever pe cât se anunțase în ziua eliberării. Am avut o zi a eliberării pentru piețele bursiere ieri, de fapt”, spune Cazacu.
Unii investitori au pierdut oportunitatea de a cumpără la aceste prețuri mici din ultimele zile. Ce sectoare crezi că au o evaluare atractivă în continuare, chiar și după urcările spectaculoase de ieri?
„Am văzut niște reacții puternice și diferențiate într-adevăr sectorial. Dacă până acum utilitățile erau în prim plan, cel puțin rezistând mai bine sau înregistrând ocazional chiar creșteri, în momentul de față ele au avut cele mai lente aprecieri. Am văzut creșteri în zona de basic materials, de materii prime în zona de energie, în zona de tehnologie și în zona de bănci unde vin și rezultatele în curent.
Eu aș spune că după ce lucrurile se vor reașeza, probabil că din nou prudența va avea un cuvânt de spus și din nou poate că sectoare defensive și nu neapărat sectoare de apărare și sectoare defensive vor avea din nou de câștigat. Deocamdată, probabil după o ușoară reașezare lucrurile se vor orienta pe termen scurt tot în favoarea companiilor și sectorelor câștigătoare de până acum. Cele care sunt expuse la comerțul global, cele din domeniul energie, pentru că au avut un rebound pe petrol și pe alte produse și cele din tehnologie.
Pentru bănci e cu totul alt subiect, dar sectorul va rămâne foarte, foarte volatil reacționând probabil favorabil puternic în perioadele de detensionare și fiind printre cele mai atinse inclusiv de ceea ce se întâmplă pe piața de obligațiuni, pe piața de titlul de stat, am avut niște bulversări majore care cred că au avut un cuvânt de spus în decizia lui Trump de ieri”, adaugă el.
Azi vin datele cu privire la inflația CPI pentru luna martie, așteptată în scădere. Iar mâine, sectorul bancar publică cifrele pentru T1. Crezi că raportează băncile bine, având în vedere că dobânda-cheie în SUA este încă ridicată? Și o eventuală scădere a inflației alimentează următoarele creșteri?
„Avem, într-adevăr, date de inflație astăzi și așteptările sunt ca cifrele să vină în ușoară scădere. Din nou, cred că piețele sunt într-o perioadă în care se uită mai degrabă la ce urmează. Și asta e valabil și pentru inflație și e răspunsul pe care îl vom vedea. Dacă datele sunt în linia așteptărilor sau mai slabe, sigur, asta va încuraja optimismul. Însă, în primă fază, putem spune că datele sunt bune și așteptările sunt bune față de traseul anterior al taxelor vamale. Pe de altă parte, 125% pentru importuri din China nu are cum să nu-și pună amprenta. Și cred că traderii au poate câteva sesiuni de optimism în față cel mult, până vor reevalua lucrurile.
Cu sectorul bancar, datele din nou, din urmă, nu mă aștept să fie nici măcar neutre, însă reacția piețelor va fi mai degabă forward-looking pentru că vom vedea, de exemplu, ce provizioane anunță. Până de curând, estimările de recesiune erau în prim plan, erau prima opțiune. A fost o mare barcă de investiții care și-a schimbat la câteva ore perspectiva. Dar, din nou, trăim într-un mediu în care lucrurile se pot reașeza cu viteză supersonică. Așa că dacă în momentul de față scenariul de recesiune în SUA și cel global a fost îndepărtat, vorbim totuși doar de o pauză.
Deci, cred că una va fi nivelul efectiv al profiturilor raportate și alta reacția în piață care va fi în funcție și de declarațiile anticipative, de estimările pe care le vor transmite băncile și de calcule pe care și le fac, de fapt, investitorii vizavi de cât vor fi în cele din urmă taxele vamale. Dacă se rămâne, dacă se păstrează acest 10% și cu mici excepții. Chiar și condițiile în care în China, pentru o vreme, se păstrează acest reper al taxelor vamale, este un scenariu mult mai bun decât aveam zile trecute, dar mult mai slab decât cel de la începutul anului. Cheia va fi pe unde se găsește un nivel de echilibru al taxelor vamale și dacă el este negociat la repere sub cele actuale, cred că optimismul ar putea să se reinstaleze. Altfel, vom avea suișuri și coborâșuri ca un rollercoaster în perioada următoare”, spune el.