• Trump depune jurământul în fața șefului Curții Supreme, John Roberts.
  • Invitați la inaugurare: lideri politici, foști președinți, miliardari influenți.
  • Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și Show Chew au locuri rezervate la inaugurare.
  • Nancy Pelosi și Michelle Obama au anunțat că nu participă la inaugurare.
  • Starul muzicii country Carrie Underwood a interpretat „America the Beautiful” la inaugurare.
  • Trump are pregătite 200 de ordine executive în prima zi a mandatului.

America se pregătește astăzi pentru revenirea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă. Ceremoniile legate de inaugurare au început oficial în Washington DC, scrie Aleph News.

Este de așteptat ca noul președinte american să vorbească despre o așa zisă „revoluție a bunului simț” – în primul său discurs de după depunerea jurământului în sala Rotondă a Congresului SUA.

Dar americanii așteaptă și acțiuni concrete – nu numai cuvinte – încă din prima zi a mandatului lui Trump.

Titlurile zilei

CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024
BTC E LA ATH: 109.600 $
TIKTOK IS BACK!
INFLAȚIA TAIE CHEFUL DE ȘAMPANIE
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
JACQUEMUS REVINE LA PFW

Despre ce acțiuni concrete e vorba?

Una dintre acțiuni este declararea Stării de Urgență Națională la frontiera dintre Statele Unite și Mexic. Probabil că vom avea un pachet important pe imigrație. Astăzi se vorbește de aproximativ 100 de ordine executive care sunt deja pregătite de echipa lui Donald Trump.

Foarte multe dintre ele se referă la imigrație, la cartelurile mexicane, pentru că, într-adevăr, dacă Donald Trump a câștigat cu subiectul imigrație, potrivit New York Times, în weekend au dat publicității un sondaj făcut de ei și de Ipsos dare spune că și oamenii care nu l-au votat pe Donald Trump susțin acest subiect. Deportările în masă, imigrația este principala problemă în Statele Unite, îți pun cifrele de la New York Times: un total de 87% din totalul populației americane susțin această politică în ceea ce privește deportarea, 94% sunt republicani, 83% democrați și 64% independenți.

Asta înseamnă că politica pe acest domeniu a lui Donald Trump are, chiar și după câștigarea alegerilor, o susținere uriașă. Practic, susținerea acestei politici privind imigrația are o susținere absolut fantastică la nivelul întregii populații americane. 

Donald Trump vine la casă albă cu o explozie a puterii executive, președintele poate conduce Statele Unite prin ordine executive, adică depășind congresul american. Teoretic, toată această legislație ar trebui să fie introdusă prin congres, chiar dacă republicanii au și Camera și Senatul, dar asta întârzie toată procedura.

Riscul acestor ordine executive, peste 100, este ca ele să fie contestate în instanță, sunt ca decretele președintelui în România, de exemplu. O parte din ele, foarte probabil, vor fi contestate în instanță la Curțiile Federale și la Curtea Supremă pe o serie de prevederi privind depășirea atribuților constituționale, pe încălcarea separației puterilor în stat, încălcarea Constituției și încălcarea legilor federale, foarte probabil democrații asta vor face. 

După ce se vor emite aceste ordine executive și vor intra în vigoare, că au puterea unui fel de ordonanță de urgență, numai că este dată de președintele Statelor Unite, foarte probabil o parte din ele se vor prăbuși în instanțele americane la un moment dat.

Plănuiește Trump și grațierea celor condamnați după evenimentele de la Capitoliu?

Pe 6 ianuarie 2021 a fost așa-numita insurecție de la Capitoliu generată de acel miting din fața Congresului American în susținea lui Donald Trump după pierderea alegerilor. Bine, Donald Trump și acum susține că în 2020 a câștigat alegerile. Asta cred și oamenii care l-au votat și care l-au susținut. Dar, într-adevăr, una dintre promisiunile primei zile de mandat este că, tot prin folosirea la maximum a atribuției executive, îi va grația pe cei deja condamnați.

De amintit că și Biden a făcut astăzi grațierile lui, dar a ajuns la grațieri preventive, ceea ce nu se întâmplă foarte des în administrația americană. Biden l-a grațiat pe Fauci. Dar, în cazul Capitoliului, sunt peste 1.600 de inculpati și peste 1.270 de persoane deja condamnate.

Biden a răspuns în felul său, cumva protejându-i de o potențială inculpare din partea administrației Trump pe Anthony Fauci, o țintă a viitoarei administrații Trump, pe Mark Milley, fostul șef al statului major american pentru retragerea rușinoasă din Afganistan, și pe președinta și membrii comisiei care au investigat atacul de la Capitoliu. 

I-a grațiat legal, preventiv, în perspectiva venirii lui Trump și declarațiilor că aceștia vor suferi rigorile legii pentru că i-au inculpat nelegal pe cele 1.600 de persoane care au atacat Capitoliu acum patru ani.

„Tiktok is back”, a spus Trump. Care sunt șansele să fie banată din nou aplicația?

Nu prea mai sunt șanse, pentru că problema TikTok e o problemă a lui Donald Trump. În 2020, Donald Trump era în funcție, s-a supărat pe TikTok și el a început, printr-un ordin executiv, să spună că o organizație de tehnologie care nu are acționariat american n-ar trebui să activeze pe teritoriul Statelor Unite.

Ulterior, Donald Trump s-a îndrăgostit de TikTok și TikTok s-a îndrăgostit de el. Chiar 36% din voturile din rândul tinerilor pentru Donald Trump au venit de pe TikTok. Practic și-a făcut campanie pe media alternativă și implicit pe rețeaua TikTok. Ieri, după amiază, TikTok a revenit. Au fost discuțiile cu Xi Jinping, au fost discuțiile cu CEO-ul de la TikTok și ieri a revenit aplicația pe teritoriul Statelor Unite.

Ideea este că China nu vrea să vândă algoritmul care este fundamental în funcționarea rețelei TikTok. Algoritmul, care înseamnă tot TikTok-ul, este considerată proprietatea intelectuală a Chinei. Ceea ce a apărut azi în presă este că administrația chineză ar fi de acord ca compania mama TikTok, Bytedance, să fie cumpărată jumătate-jumătate, adică să rămână în China și jumătate să fie administrație americană.

O să vedem dacă asta se va întâmpla. El oricum va emite un ordin executiv care, foarte probabil, va fi contestat și el în instanțele federale, având în vedere că aici chiar avem o lege care interzice de pe 19 ianuarie funcționalitatea TikTok și avem și o decizie a Curții Supreme care dă dreptate Congresului American. 

Prin acest ordin executiv, Donald Trump trece și peste Congresul American, care este al lui, e cu majoritatea republicană, dar și peste Curtea Supremă a Statelor Unite, care este tot cu majoritatea republicană. În ultimele două intervenții vedem că, paradoxal, Curtea Supremă a Statelor Unite nu ia dreptatea lui Donald Trump, cel puțin în ceea ce privește TikTok.