• Tarifele impuse de Trump creează instabilitate și scumpiri, scrie Reuters.
  • Afacerile mici raportează creșteri mari de costuri și întârzieri.
  • Lipsa de predictibilitate afectează încrederea și planurile de viitor.

Un manager al unui magazin de jucării, un producător de balsam de buze și un impresar al unei săli de spectacole se numără printre antreprenorii americani care resimt efectele directe ale regimului tarifar impus de președintele Donald Trump. Aceștia, alături de alți oameni de afaceri intervievați de Reuters, descriu impactul imediat asupra activităților lor.

Deși Trump anunță o pauză tarifară de 90 de zile, tarifele asupra importurilor din China cresc, în realitate, până la o rată efectivă de 145%. Pentru celelalte țări, tarifele rămân la 10%, iar pentru Canada și Mexic se mențin la 25%, în lipsa unui nou acord comercial.

Care e impactul direct asupra companiilor mici și mijlocii?

Steve Shriver, CEO-ul Eco Lips, o companie care produce cosmetice ecologice, spune că, deși înregistrează vânzări anuale de aproximativ 30 de milioane de dolari, noile tarife generează o incertitudine majoră.

Titlurile zilei

volumul lucrărilor de construcții crește brut cu 24% în februarie
Trump spune că nu-l va concedia pe Jerome Powell
România este al doilea mare producător de miere din UE
Fechet semnează ghidul pentru programul "Rabla pentru tractoare"
Acțiunile cu dividende stabile pot depăși BET în perioade de scădere
Deficitul bugetar al României, în termeni ESA, urcă la 9,3% din PIB

Firma importă ingrediente din peste 50 de țări și vinde în 40.000 de magazine din SUA. Shriver estimează că, din cauza tarifelor, costul mărfurilor urcă cu 5 milioane de dolari față de media anuală obișnuită.

Deși Trump anunță o pauză tarifară, Shriver nu are încredere că situația rămâne stabilă și trimite deja scrisori către 300 de clienți, unde anunță creșteri de prețuri și întârzieri în livrări.

Piața jucăriilor e sub presiune

Paul Kusler, proprietarul magazinului „In the Wind” din Boulder, Colorado – activ de peste 45 de ani – spune că observă zilnic scumpiri ale produselor importate din China.

Magazinul are vânzări de aproximativ 2,5 milioane de dolari anual, iar cele mai multe produse provin din Asia. Kusler afirmă că majorările curente, cuprinse între 7% și 10%, sunt greu de absorbit.

El crede că poate prelua doar 3% din costurile crescute și observă deja o scădere a cererii, pe fondul îngrijorărilor consumatorilor legate de scumpirea produselor de bază.

Care sunt planificatorii de lux afectați de tarife?

Emily Ley, fondatoarea Simplified – companie specializată în agende de birou pentru femei – precizează că, din 2017 și până acum, plătește peste 1 milion de dolari în taxe vamale.

Cu noile măsuri, estimează că această sumă se va dubla în următoarele 12 luni. Deși încearcă să producă în SUA, nu reușește să găsească o variantă sustenabilă financiar. Ley declară că situația actuală riscă să ducă firma în pragul închiderii și pornește o acțiune în justiție împotriva guvernului SUA, unde susține că tarifele se bazează pe legi neconstituționale.

Renovarea unei săli de spectacole e lovită de tarife

La Universitatea din Denver, Aisha Ahmad-Post – directoarea executivă a Centrului Newman pentru Artele Spectacolului – conduce un proiect de renovare care presupune înlocuirea a 971 de scaune din sala de concerte. Centrul alege un furnizor din Montreal, Canada, pentru un preț de peste 560.000 de dolari.

Totuși, după anunțul noilor tarife, compania furnizoare trimite o notificare prin care aplică un tarif de 25%, ceea ce adaugă 140.000 de dolari la costul proiectului. Ahmad-Post subliniază că scaunele se află deja în producție și că nu mai poate modifica comanda, iar acum e nevoită să găsească soluții urgente pentru acoperirea costurilor suplimentare.