• Un studiu arată că țările precum Argentina, Brazilia și Australia ar rezista cel mai bine unui război nuclear.
  • În scenariul unui război nuclear, SUA ar pierde 98% din populație, iar România 99%.
  • Rusia amenință că poate lovi orice capitală europeană în câteva minute cu rachetele sale nucleare.

Un studiu recent arată ce țări ar rezista cel mai bine efectelor devastatoare ale unui război nuclear. Potrivit simulării publicate în revista Nature, un război nuclear ar duce la o foamete globală care ar ucide aproximativ 6,7 miliarde de oameni. Explozia nucleară și radiațiile rezultate ar produce efecte dezastruoase ce s-ar răspândi rapid în întreaga lume. Acestea ar afecta grav proviziile de hrană, atmosfera, suprafața Pământului, oceanele și comerțul internațional.

Țările care ar rezista unui război nuclear

Țările care ar rezista cel mai bine includ Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay, Costa Rica, Panama, Haiti, Australia, Islanda și Oman. În aceste regiuni, consumul de alimente poate susține activitatea fizică curentă. În schimb, țările precum SUA, Canada, Rusia și majoritatea țărilor europene ar pierde majoritatea populației din cauza foametei.

În scenariul prezentat, 312 milioane de oameni ar muri în SUA din cauza foametei, adică 98% din populație. România ar pierde 99% din populație. Islanda, Irlanda și Cipru ar rezista cel mai bine în Europa, dar ar pierde totuși peste 70% din populație.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Un alt studiu publicat anul trecut în Physics of Fluids a analizat locurile cele mai sigure în caz de atac nuclear. Cea mai bună protecție este oferită de clădiri robuste, aflate cât mai departe de uși și feronerie, într-un colț al camerei.

Rusia amenință cu atacuri nucleare rapide asupra capitalelor europene

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, aliat al lui Vladimir Putin, spune că noua rachetă testată de Rusia poate lovi orice capitală europeană în doar câteva minute. „Este imposibil de doborât cu metode moderne. Pagubele sunt inacceptabile și rachetele ajung în câteva minute”, a scris Medvedev pe Telegram. În noiembrie, Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei, permitând o reacție mai rapidă în fața unei „amenințări critice” împotriva „suveranității” și „integrității teritoriale” a Rusiei și Belarusului. Statele Unite au permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, iar Kievul le-a folosit deja pentru a ataca depozite de muniție și baze militare rusești.