- Executivul își asumă că va schimba taxele doar după consultări cu mediul privat.
- Strategia pentru Guvernare Deschisă în România e aprobată.
- Unul dintre pilonii centrali ai strategiei este transparența.
Executivul își asumă, printr-o hotărâre de guvern, că va schimba taxele doar după consultări cu mediul privat.
În ședința de guvern din 9 aprilie a fost aprobată Strategia pentru Guvernare Deschisă în România 2025–2030, un document esențial pentru modernizarea administrației publice și consolidarea relației dintre cetățeni, societatea civilă, mediul privat și instituțiile statului.
E un pas important în alinierea României la standardele internaționale, în special în contextul procesului de aderare la OCDE și a angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP).
Advertisment
O guvernare deschisă creează condițiile pentru un climat investițional mai stabil, bazat pe reguli clare și o relație funcțională între antreprenori și autorități. Cum arată o relație bună, coerentă, reală, între antreprenori și guvernanți?
„Teoretic, ar trebui să aducă o astfel de colaborare plusuri, și de o parte și de cealaltă. Aș vrea să lămuresc întâi că aceasta este o directivă, e o cerință a Uniunii Europene. Este un lucru bun, în teorie. Ce ne omoară pe noi, România, este practica, adică modul în care implementăm aceste cerințe europene, sau mă rog, tot ce ne propunem noi. O relație corectă și sănătoasă între contribuabil și guvern ar trebui să plece de la o strategie de țară fiscală, care să nu se schimbe în funcție de politic. Adică, să avem o strategie fiscală de reducere a deficitului bugetar, care să nu se schimbe de câte ori tragem în dreapta sau în stânga de hățurile politice. Un alt aspect este că, da, avem lucruri foarte importante în strategia asta, cum este digitalizarea. Sunt țări în afara României, chiar și din Europa, care au costuri mai mici de producție. Desigur că au, pentru că investesc în digitalizare, în automatizare și reduc costurile de producție. Asta ar trebui să facem și noi în România. Să avem un plan de digitalizare, că tot vorbim peste tot de această digitalizare, dar nu o facem la modul profund. Adică vorbim despre ea, dar o facem pe hârtie. Vorbim despre ea, dar instituțiile statului sunt digitalizate parțial și extrem de stângace. Ca să vă dau un exemplu, săptămâna asta serverele și site-urile de comunicare între contribuabili și instituțiile statului nu au mers. Adică nu vreau să băgăm gunoiul sub preș, pentru că realitatea este că facem digitalizare stângaci, deși vorbim despre ea. Este o cerință a Uniunii Europene.
Un alt aspect foarte important al unei relații sănătoase între contribuabil și instituțiile statului este modul în care implementăm și promulgăm modificări fiscale. Până acum, modificările fiscale care s-au făcut, s-au făcut în last minute. De aceea, mediul privat nu are foarte mare încredere – de fapt, nu are deloc încredere, ca să fiu și mai clară – că modul în care vom implementa această cerință a Uniunii Europene de a strânge șuruburile relației dintre contribuabil și stat se va face într-un fel sănătos, real, profund și adevărat. Temerea mediului privat este că o să facem asta de ochii lumii. Și când zic asta, zic că, vă dau un exemplu. În ultimii ani s-au schimbat, s-au făcut modificări fiscale de taxe care ne-au impactat pe toți, la modul real, de pe o zi pe alta. Asta duce la o neîncredere totală a contribuabilului în măsurile pe care statul le ia și duce la o încetinire a deciziilor antreprenorilor în afacerile lor, pentru că nu știu la ce să se aștepte. Predictibilitatea pentru mediul de afaceri este esențială. Predictibilitatea pe care nu o avem de la instituțiile statului. Pentru că ne-au obișnuit așa: după alegeri, cu toții ne așteptăm – pentru că știm că avem deficit bugetar, inclusiv foarte mare în primele trei luni din 2025 – ne așteptăm la schimbări de taxe. Și ne așteptăm ca aceste declarații, înainte de alegeri, să fie niște declarații. Deci nu avem încredere că se va întâmpla așa.”, spune Roxana Epure pentru Aleph Business.