• Șeful Comisiei Europene pentru industrie, Stéphane Séjourné, declară că este de acord că Europa trebuie să investească mai mult în capacitățile sale de apărare, scrie POLITICO.
  • Trump susține că acestea au beneficiat în NATO de umbrela de securitate americană.
  • În prezent, NATO cere membrilor săi să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare.

Un înalt oficial al UE îl avertizează pe Donald Trump, cu câteva ore înainte de învestirea sa în funcție, că Europa nu poate îndeplini obiectivele mai agresive cu privire la cheltuielile de apărare dacă va avea loc un război comercial, scrie POLITICO.

Care este poziția lui Stéphane Séjourné?

Șeful Comisiei Europene pentru industrie, Stéphane Séjourné, declară că este de acord că Europa trebuie să investească mai mult în capacitățile sale de apărare, dar susține că ar fi imposibil să facă acest lucru dacă Trump lansează un război comercial cu Europa.

Care sunt presiunile lui Trump asupra Europei în primul mandat?

Încă din primul său mandat la Casa Albă, Trump ceartă țările europene să scoată mai mulți bani pentru apărare, susține că acestea beneficiază în NATO de umbrela de securitate americană și sugerează chiar că SUA s-ar putea retrage din alianța militară transatlantică.

Titlurile zilei

CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024
BTC E LA ATH: 109.600 $
TIKTOK IS BACK!
INFLAȚIA TAIE CHEFUL DE ȘAMPANIE
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
JACQUEMUS REVINE LA PFW

Nu putem face acest lucru cu un război comercial la ușa noastră, iar bugetele naționale de pretutindeni nu sunt capabile să crească bugetele de apărare la mai mult de 3%”, declară Séjourné despre creșterea cheltuielilor militare.

Crește ținta de cheltuieli NATO?

În prezent, NATO cere membrilor săi să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, dar această cifră va fi probabil majorată la summitul alianței din iunie de la Haga. Secretarul general Mark Rutte declară săptămâna trecută că noua cifră va fi probabil mai mare de 3%.

Ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare a lui Trump – pe care nici măcar SUA nu o îndeplinește în prezent – este considerată nerealistă de Italia și Germania, dar susținută de țări precum Polonia și Lituania, ambele cheltuie deja mai mult pe apărare pe cap de locuitor decât majoritatea aliaților NATO.