• Azi se împlinesc 20 de ani de la aderarea României la NATO.
  • NATO cuprinde 32 de state membre din Europa şi America de Nord.
  • 8 mld. de euro este bugetul Ministerului Apărării Naționale în 2024.

România schimbă prefixul. Azi se împlinesc 20 de ani de la aderarea la NATO. Iar Ministerul Afacerilor Externe lansează campania „Born in NATO”, cu această ocazie. În România sunt peste 4.000 de militari aliaţi, în bazele de la Kogălniceanu, Cincu, Deveselu şi Câmpia Turzii.

NATO cuprinde 32 de state membre din Europa şi America de Nord. Cum stăm cu cifrele? România nu atinge ținta de 2% din PIB în 2023 alocată către apărare. Doar în 2020 s-a întâmplat asta, când a cheltuit 2,01%. Pentru 2024, 8 mld. de euro este bugetul Ministerului Apărării Naționale: 3 mld. pentru investiții și 5 mld. pentru funcționare.

Istoria NATO, pe scurt

În 4 aprilie 1949 s-a semnat Tratatul Atlanticului de Nord, la Washington D.C. de 12 membri fondatori. Tratatul are la bază Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite care dă dreptul statelor independente la apărare individuală sau colectivă.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

NATO cuprinde 32 de state membre din Europa şi America de Nord.

Ce buget are România pentru MApN?

8 mld. de euro este bugetul Ministerului Apărării Naționale în 2024, în creştere faţă de anul trecut cu 25%, dar sub ţinta asumată verbal de 2,5% din PIB. Adică 3 mld. euro către investiții și 5 mld. euro către salarii, pensii şi bunuri şi servicii

România a cheltuit în 2023 pentru apărare (doar) 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO. Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB. Potrivit raportului NATO, la investiţia propriu-zisă în echipamente, România se situează la coada clasamentului, cu 21,9% din totalul bugetului de apărare. Lider detaşat al cheltuieilor pentru arme noi este Polonia (53,6% din bugetul total al apărării merge la înzestrare).

În 2024, bugetul Ministerului Apărării Naționale din România este de 2,5 la sută din PIB. Iar estimările economice pentru acest an arată că economia România ar urma să valoreze circa 350 de miliarde de euro.