• Din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, România a încasat 1,7 miliarde euro din 4,3 miliarde estimate.
  • În cadrul NextGenerationEU 2021-2023, România așteaptă 3,6 miliarde de euro în acest an.
  • Guvernul aşteaptă venituri de 50 mld. lei în 2024 din amenzi.

România primește în primele șapte luni ale acestui an 4,7 miliarde de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană, dintr-un total de 14 miliarde de euro pe care le așteaptă pentru întregul an. Suma include atât fonduri nerambursabile din bugetul UE, cât și alocări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Avansul reprezintă circa 33% din suma totală estimate, scrie ZF.

Din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, România estimează că va primi în acest an 4,3 miliarde euro, din care până în iulie a încasat 1,7 miliarde euro. De asemenea, din cadrul financiar multianual 2021-2027, se estimează o intrare de 6,1 miliarde euro, dintre care 2,6 miliarde euro au fost deja primate.

Partea bună este că, odată aceste plăţi efectuate, Ministerul Agriculturii a cam terminat de dat subvenţii şi acum, dacă banii aşteptaţi, până la 6,1 mld. euro, vin, ei merg în fondurile structurale şi de coeziune.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Dacă, pe fondurile structurale, lucrurile se mişcă mai bine ca în trecut, mecanismul PNRR merge greu.

Prin NextGenerationEU 2021-2023, România aşteaptă anul acesta 3,6 mld. euro. Nu a primit însă, în primele şase luni din an, decât 288 de milioane de euro.

Guvernul mizează pe venituri suplimentare la buget, de 50 miliarde lei în 2024

În afară de încasările din taxe și impozite, Guvernul României estimează venituri suplimentare de circa 50 miliarde lei la bugetul de stat în anul 2024.

54 mld. lei (peste 10 mld. euro) adică 10% din veni­tu­rile to­tale ale guver­nului Marcel Cio­lacu ar urma să fie încasările nefiscale ale statului în 2024.

Veniturile suplimentare provin din amenzi, profitul companiilor de stat, profitul Băncii Naționale a României, venituri din închirierea de bunuri și proprietăți publice, inclusiv imobile și terenuri deținute de stat și sumele obținute din vânzarea bunurilor și resurselor deținute de stat, inclusiv privatizări sau alte tranzacții de transfer de proprietate.