• Acciza pentru alcoolul etilic ar putea crește cu peste 50% în 2025.
  • Creșterea accizei ar putea duce la pierderea a mii de locuri de muncă din industria locală.
  • 34% dintre consumatorii români recunosc că au consumat băuturi contrafăcute, adesea din cauza prețului.

Florin Rădulescu atrage atenția asupra impactului majorării accizelor asupra industriei băuturilor spirtoase, care contribuie cu 53% la bugetul de stat, deși reprezintă doar 4% din piață. În 2023, acciza a fost modificată brusc pentru a acoperi nevoile bugetului, cu o creștere de 53% estimată conform prețului de consum.

Rădulescu avertizează că această creștere va duce la majorarea prețurilor și va reduce puterea de cumpărare, ceea ce va împinge consumatorii către piața neagră, afectând veniturile statului. El subliniază că, în ultimii doi ani, acciza a crescut deja cu 21%, iar industria se confruntă cu creșteri semnificative ale costurilor pentru salarii, energie și materii prime.

Rădulescu solicită ca stabilirea accizelor viitoare să fie realizată în colaborare cu Guvernul, pentru a găsi un echilibru care să sprijine bugetul de stat fără a afecta negativ consumul sau industria.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Producătorii de băuturi spirtoase cer Guvernului o abordare echitabilă pentru accize

Asociația Spirits România adresează o scrisoare deschisă Prim-Ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului Finanțelor Marcel Boloș, care solicită intervenția guvernului în ceea ce privește actualizarea valorii accizei pentru alcoolul etilic. Actualizarea, dacă se va aplica conform prevederilor actuale din Codul Fiscal, ar putea conduce la o creștere semnificativă a accizei, cu mari efecte asupra industriei locale de băuturi spirtoase.

Spirits România avertizează că o creștere a accizei cu peste 50% în anul 2025 ar avea consecințe catastrofale atât din punct de vedere economic, cât și social. „Șocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase și ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă”, se menționează în comunicat. Aceasta ar afecta nu doar producătorii, ci și consumatorii, care s-ar confrunta cu scumpiri ale băuturilor ieftine, pentru că majoritatea provin din producția internă.

Piața de băuturi contrafăcute este în creștere

Un alt aspect menționat este creșterea interesului pentru băuturile contrafăcute. Conform unei cercetări sociologice, 34% dintre consumatorii români au declarat că au consumat băuturi alcoolice din surse necontrolate. „Dintre cei care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci respondenți a indicat ca motiv prețul”, spun reprezentanții asociației. Tendința nu doar că subminează veniturile bugetare prin scăderea consumului de produse fiscalizate, dar reprezintă și un pericol major pentru sănătatea publică, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecțiuni grave sau chiar la pierderi de vieți omenești.

Asociația Spirits România nu solicită un regim favorizant, ci o abordare echitabilă care să protejeze atât producătorii locali, cât și consumatorul român. „Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu”, se afirmă în scrisoare. Producătorii cer adoptarea unui calendar de creștere graduală a accizei la alcoolul etilic, astfel încât să se evite un impact brusc asupra industriei.