• Ciprian Dascălu avertizează că industria prelucrătoare din România va încheia anul cu o creștere aproape de zero.
  • În august, Indicele PMI a crescut la 48,4 puncte de la 47,8 puncte în iulie, scrie ZF.
  • Comenzile noi și producția au scăzut pentru a doua lună consecutiv în august.

Indicele PMI, care măsoară activitatea industrială în cadrul unui sondaj în rândul companiilor industriale din România, înregistrează, în august, a doua lună consecutivă de scădere în industria prelucrătoare, deşi crește de la 47,8 puncte în iulie la 48,4 puncte în august, transmite BCR, instituţia care prezintă indicele S&P Global PMI în România.

Ciprian Dascălu, economist la Banca Comercială Română (BCR), oferă o evaluare pesimistă a perspectivei pentru industria prelucrătoare. Potrivit lui Dascălu, datele actuale sugerează că industria prelucrătoare va încheia anul cu o creștere foarte mică, aproape de zero. Acest lucru sugerează o stagnare a sectorului și posibile dificultăți în atragerea de noi investiții sau în menținerea cererii interne și externe.

Factori posibili care contribuie la scăderea activității industriale

Problemele economice globale și cererea scăzută pentru produsele fabricate pot influența negativ activitatea industrială.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Creșterea costurilor materiilor prime și a energiei poate afecta marjele de profit și poate duce la reducerea producției.

Iar instabilitatea economică și politica incertă pot descuraja investițiile și pot influența negativ sentimentul din industrie.

Cele cinci componente ale indicelui PMI, deşi au înregistrat scăderi, au avut o influenţă direcţională pozitivă asupra rezultatului final

Comenzile noi au scăzut pentru a doua lună consecutiv în august, un factor principal al deteriorării generale a sectorului.

 Producţia s-a redus pentru a treia lună consecutiv în august, ca urmare a vânzărilor mai mici. Preţurile factorilor de producţie au crescut şi în această lună, cu un ritm mai moderat comparativ cu luna iulie. Creşterea preţurilor materiilor prime, preţul combustibililor, precum şi creşterea salariului minim sunt printre principalii factori inflaţionişti menţionaţi de firmele participante la sondaj. Şi luna aceasta, creşterea preţurilor factorilor de producţie nu a fost transmisă în totalitate către consumator, aşa cum a fost cazul în lunile precedente.

Ocuparea forţei de muncă a continuat să scadă, marcând în august trei luni consecutive de reduceri modeste ale locurilor de muncă, în concordanţă cu volumul de producţie mai mic.

Termenele de livrare ale furnizorilor s-au prelungit, iar performanţa furnizorilor a înregistrat una dintre cele mai pronunţate deteriorări de până acum.

Stocurile de achiziţii au continuat să fie consumate în august, deşi rata de epuizare a fost cea mai redusă din ultimele trei luni.

Firmele au fost optimiste în ceea ce priveşte producţia viitoare. Mai mult, sentimentul pozitiv crește de la minimul record din iulie, deoarece o serie de firme se aşteaptă ca activitatea de marketing şi promovare planificată să intensifice producţia în această toamnă.