• MFP vine cu o nouă rectificare bugetară, printr-o OUG publicată de către Guvern.
  • CNAS primește cea mai mare finanțare, 11,32 miliarde de lei.
  • Ministerul Transporturilor și Ministerul Educației primesc fiecare aproximativ 5 mld. lei.

Ministerul Finanțelor publică rectificarea bugetară, printr-o nouă ordonanță a Guvernului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate urmează să primească 11,32 miliarde de lei, iar Ministerul Sănătăţii va avea în plus 168 milioane de lei printre altele.

Restul fondurilor sunt alocate pentru asigurarea sumelor necesare pentru medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ, precum şi pentru investiţii în spitale.

Ministerul Transporturilor primeşte suplimentar 5 miliarde lei pentru a putea aloca în continuare cofinanţare pentru proiectele de infrastructură finanţate din PNRR. Principalele obiective de investiţii distincte pentru care s-au efectuat plăţi în S1/2024 sunt Autostrada Sibiu – Piteşti – 1,1 miliarde lei sau Autostrada Ploieşti – Buzău – 0,76 miliarde lei.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Cine mai primește bani după rectificarea bugetară?

Ministerul Educaţiei beneficiază și el de fonduri după rectificarea bugetară. 4,59 miliarde de lei pentru salariile cadrelor didactice, bursele elevilor şi naveta acestora. Comparativ cu anul 2023, alocările pentru educaţie cresc cu 61%.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene primeşte peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finanţate din FEN. Iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale primeşte suplimentar 2 miliarde de lei pentru proiectele finanţate din fonduri europene.

Cât despre Ministerul Energiei, suma este de 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investiţii destinate producţiei de energie din surse regenerabile. Dar și pentru închiderea în siguranţă a minelor de huilă la Societatea Complexul Energetic Valea Jiului.

Deficitul bugetului general consolidat reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94% față de planul inițial, potrivit unei note a OUG pentru rectificarea bugetară.