- Jimmy Carter, fost președinte al SUA și mediator al păcii în Orientul Mijlociu, moare la vârsta de 100 de ani.
- Familia anunță că Jimmy Carter și-a petrecut ultimele zile în îngrijire paliativă, dorindu-și să voteze în alegerile din noiembrie 2023.
- Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru contribuția sa la drepturile omului, negocierile de pace și bunăstarea socială.
Jimmy Carter, fostul președinte al SUA, care a ocupat funcția de președinte între 1977 și 1981, moare la vârsta de 100 de ani, conform presei americane.
Advertisment
„Fondatorul nostru, fostul preşedinte american Jimmy Carter, a decedat în această după-amiază în Plains, Georgia”, anunță Centrul Carter pe X.
Our founder, former U.S. President Jimmy Carter, passed away this afternoon in Plains, Georgia. pic.twitter.com/aqYmcE9tXi
— The Carter Center (@CarterCenter) December 29, 2024Titlurile zilei
Cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite a fost cunoscut ca un intermediar al păcii în Orientul Mijlociu, cu un rol esențial în semnarea Acordurilor de la Camp David între Israel și Egipt.
„Tatăl meu a fost un erou, nu numai pentru mine, ci și pentru toți cei care cred în pace, drepturile omului și iubirea altruistă”, transmite Chip Carter, fiul fostului președinte, într-o declarație.
„Frații mei, sora mea și cu mine l-am împărțit cu restul lumii prin aceste credințe comune. Lumea este familia noastră datorită modului în care a reunit oamenii și vă mulțumim pentru că îi onorați memoria continuând să aveți aceste credințe comune.”, adaugă el.
Anul acesta a declarat că îşi doreşte să mai trăiască cât să o poată vota pe Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie, ceea ce s-a şi întâmplat.
Carter primește Premiul Nobel pentru Pace în 2002
În vârstă de 100 de ani, Jimmy Carter a fost până duminică cel mai longeviv preşedinte american în viaţă. Familia anunţase la 18 februarie 2023 că fostul preşedinte, care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancer, a ales să primească îngrijiri paliative la domiciliu şi să-şi aştepte sfârşitul alături de cei dragi. Între timp, în noiembrie 2023, a condus-o pe ultimul drum pe soţia sa, Rosalynn, care a murit la 96 de ani, după ce în ultimii ani se confruntase cu o demenţă senilă.
Carter părăsește funcţia prezidenţială în 1981 la cote record de nepopularitate, dar ceea ce a realizat ulterior i-a adus inclusiv un Premiu Nobel pentru Pace.
În 1980, Carter a candidat pentru un nou mandat pe fondul preţurilor ridicate la benzină şi la alte bunuri de consum şi al crizei ostaticilor din Iran. Republicanul Ronald Reagan l-a învins în 44 de state, iar Carter a devenit primul preşedinte ales căruia i s-a refuzat un al doilea mandat din 1932 până în 2020.
Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru rolul de mediator în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt, pentru campania pentru drepturile omului şi pentru că a militat pentru bunăstarea socială în timpul şi după preşedinţie.
Joe Biden și Donald Trump au adus omagii fostului președinte al SUA
Biden îl descrie drept „un om de principii, cu credință și umilință”, în timp ce Trump afirmă că toți americanii îi datorează lui Carter „o datorie de recunoștință”.
„Astăzi, America și lumea au pierdut un lider extraordinar, un om de stat și un umanitar,” declară președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden într-un comunicat.
„Pentru toți tinerii din această națiune și pentru oricine caută să înțeleagă ce înseamnă să trăiești o viață cu scop și sens – o viață bună – studiați-l pe Jimmy Carter, un om de principii, credință și umilință”, adaugă ei.
„El a arătat că suntem o mare națiune pentru că suntem un popor bun – decent și onorabil, curajos și plin de compasiune, umil și puternic.”