- Piața IPO globală s-a redresat, cu 291 de IPO-uri care atrag 29,3 miliarde dolar, și o creștere anuală de 20% a valorii tranzacțiilor.
- SUA înregistrează a treia cea mai bună performanță din istorie, cu 59 de listări în T1, potrivit EY România.
- Inteligența artificială devine un element central în a mesajul strategic formulat de companiile aspirante la IPO-uri din domeniile tehnologic, financiar și sănătate și bioștiințe.
Piețele IPO globale se confruntă cu incertitudini severe în T1/2025, provocate de schimbările geopolitice semnificative și de ascensiunea unor modele de inteligență artificială inovatoare. Un total de 291 de tranzacții IPO atrag fonduri în valoare de 29,3 miliarde de dolari la nivel global și mențin un volum constant comparativ cu T4/2024, în timp ce valoarea totală a tranzacțiilor se majorează cu 20%. Statele Unite excelează în activitatea IPO, piețele din Asia-Pacific dau semne de revenire, iar activitatea din regiunea EMEIA se menține constantă, potrivit unui comunicat EY România.
Advertisment
Schimbările radicale de politică ale noului Guvern din SUA produc atât oportunități, cât și riscuri. Prognozele cu privire la inflație cresc, iar taxele vamale nu vor face decât să alimenteze și mai mult presiunile inflaționiste în Statele Unite și în întreaga lume, generează incertitudine în politicile monetare. Sectorul aerospațial și al apărării înregistrează o creștere accentuată a investițiilor la nivel mondial, pe fondul majorării cheltuielilor militare, ceea ce ar putea stimula activitatea IPO în acest domeniu. Totuși, noile politici au și un efect de descurajare a eforturilor legate de aspectele de mediu, sociale și guvernanță (ESG), întrucât companiile se confruntă cu un cadru legislativ neuniform pe diferite piețe. Companiile care doresc să lanseze oferte publice inițiale exploatează din ce în ce mai mult inteligența artificială pentru a-și optimiza strategiile de piață și eficiența operațională și semnalează un impact transformator asupra modului în care se pregătesc pentru listare și execută aceste operațiuni.
Ce spune George Chan, lider EY Global IPO?
„La început de 2025, un val de dinamici emergente amplifică volatilitatea și incertitudinea pe întreaga scenă a IPO-urilor. În condițiile în care frământările geopolitice rescriu regulile jocului, politicile postelectorale redesenează granițele oportunităților, iar inovațiile tehnologice răstoarnă așteptările, succesul le va aparține celor care se ancorează în fundamente de neclintit și se adaptează mediului instabil prin pregătire și agilitate pentru a valorifica momentul decisiv”, spune el.
Titlurile zilei
Care sunt performanțele regionale în T1/ 2025?
Numărul IPO-urilor din T1/2025 în regiunea America crește cu 51% față de aceeași perioadă din 2024, în contextul în care condițiile favorabile ale pieței de la începutul anului facilitează tranziția către piețele publice. În Statele Unite, tranzacțiile transfrontaliere reprezintă 58% din noile listări din acest trimestru.
Regiunea Asia-Pacific prezintă semne de revenire, recâștigă poziția de lider ca volum și valoare a IPO-urilor, Japonia contribuie cu cea mai mare ofertă publică inițială la nivel global în acest trimestru. Hong Kong, Coreea de Sud și Malaysia înregistrează o creștere puternică, dar China continentală și Oceania rămân sub nivelul așteptărilor.
În regiunea EMEIA, schimbările semnificative ale politicii SUA sub noua administrație plasează Europa în mijlocul unei furtuni geopolitice și aduc mai multă incertitudine pe piața IPO. Cu toate acestea, Orientul Mijlociu continuă să performze bine, în timp ce India se remarcă printr-o valoare substanțială a tranzacțiilor, în pofida unei scăderi a volumului.
Inteligența artificială transformă peisajul IPO-urilor
Inteligența artificială devine o forță transformatoare în peisajul IPO-urilor și influențează semnificativ traiectoriile de creștere ale companiilor.
Organizații din diverse sectoare utilizează inteligența artificială pentru a-și eficientiza operațiunile și a-și maximiza șansele de succes la bursă. Este demn de remarcat faptul că sectoarele tehnologic, financiar și cel al sănătății și bioștiințelor menționează cel mai frecvent inteligența artificială în raportările oficiale, iar aceasta joacă un rol central în mesajele strategice ale companiilor listate recent.
Care sunt perspectivele pentru 2025?
Prinse în vârtejul incertitudinilor, unele companii care inițial plănuiesc să se listeze în 2025, în special cele care vizează primul trimestru, își amână IPO-urile pentru trimestrele următoare sau chiar pentru începutul anului 2026. Cele care se listează deja în primul trimestru prezintă performanțe diverse pe piața secundară.
În același timp, piețele de capital din marile economii suferă o prăbușire, ce începe la sfârșitul lunii martie și până la începutul lunii aprilie 2025, în contextul turbulențelor declanșate de introducerea taxelor vamale, spulberă speranțele legate de cotații ridicate și durabile în regiunile principale.
Deși IPO-urile rămân stabile în acest trimestru, indiciile unei volatilități crescute și o perspectivă incertă semnalează o atitudine pesimistă a investitorilor față de viitoarele listări. Totuși, se preconizează că Statele Unite atrag în continuare listări internaționale. Sectorul industrial, inclusiv cel aerospațial și al apărării, se poziționează favorabil pentru o creștere susținută în 2025, ajutat de perspective solide și de legislație favorabilă.
În pofida dificultăților provocate de tensiunile geopolitice, de creșterea tarifelor comerciale, de perspectivele economice negative, riscurile legate de inflație și volatilitatea pieței pe termen scurt, există și semnale pozitive – cum ar fi perspectivele solide pentru noi IPO-uri la nivel global și sprijinul guvernamental direcționat către sectoare esențiale.