• Producția și comenzile noi scad la cel mai rapid ritm din februarie.
  • Scădere record a numărului de salariați, în timp ce încrederea scade.
  • Este semnalată o inflație sub medie a prețurilor factorilor de producție și a prețurilor de productie.

În septembrie, sectorul prelucrător din România a continuat să se deterioreze, cu noi comenzi și producție în scădere accelerată. Cererea slabă și bugetele limitate ale clienților au contribuit la declin. Forța de muncă a scăzut la un ritm record, dar mai ales din cauza plecărilor voluntare, nu a concedierilor.

Un indice PMI peste pragul de 50,0 de puncte, fără modificări, indică o îmbunătățire a situației industriei în luna respectivă, în timp ce o cifră situată sub pragul de 50,0 de puncte demonstrează o deteriorare. La 47,3 în septembrie, în scădere de la 48,4 în august, indicele principal înregistrează o contracție pentru a treia lună la rând. Patru din cele cinci componente ale indicelui PMI au imprimat influențe direcționale negative în septembrie. Stocurile de achiziții au contracarat tendința generală, însă au înregistrat totuși o contracție.

Așteptările pentru producția viitoare sunt optimiste, deși la un nivel mai scăzut față de standardele istorice, sunt susținute de planuri de extindere, marketing și investiții în utilaje.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Ce spune Ciprian Dascălu, economist-șef în cadrul BCR

„Încă o lună de scădere pentru industria prelucrătoare românească, indicele BCR PMI privind industria prelucrătoare ajunge la valoarea de 47,3 în septembrie. Această valoare este mai mică față de luna precedentă și este și sub pragul de 50, fapt ce indică o scădere a activității economice din acest sector în septembrie față de august. Cererea rămâne scăzută, după cum sugerează și componenta de comenzi noi din PMI, fapt ce afectează și producția, dar și nevoia de forță de muncă. Cererea externă mai ales, continuă să fie slabă, iar și mai important, economia Germaniei nu arată semne de redresare. Sectorul manufacturier românesc este foarte legat de economia germană, cu aproape 50% din producția dintr-o anumită lună având pe primul loc în topul destinațiilor de export această țară.”

„Componenta care urmărește forța de muncă este în scădere și ea în septembrie. Acest trend persistă de câteva luni, însă rata de scădere în această lună a fost ce mai mare înregistrară pe seria istorică. Producția slabă rămâne principala cauză raportată de firme, însă luna aceasta au fost frecvent menționate și plecările voluntare ale angajaților. România rămâne cu unul dintre cele mai mici costuri medii anuale cu forța de muncă din Uniunea Europeană în industria prelucrătoare, cifra fiind în jurul valorii de 15 mii de EUR. Media europeană este la 40 de mii de EUR.”

„Media PMI în trimestrul al treilea din acest an este la 47,8, în scădere de la 51,2 în al doilea trimestru. Industria a avut o contribuție de -0.1pp la creșterea anuală de 0,8% din T2 2024. Bazându-ne pe datele PMI ar trebui să ne așteptăm la o contribuție negativă a industriei în T3 2024.”