- Guvernul evită reglementarea agenților imobiliari.
- Guvernul pasează responsabilitatea către Parlament.
- Proiectul introduce criterii pentru agenți și brokeri imobiliari.
- Inițiativa legislativă ignoră cerințele testului de proporționalitate.
- ANCPI devine autoritate de reglementare, deși nu are competențe.
- Lipsa unui punct de vedere guvernamental stârnește controverse.
- Proiectul este înregistrat ca Bp. 130/2024 și Plx. 340/2024.
Deși profesia de agent imobiliar generează anual tranzacții de miliarde de euro, funcționează, în continuare, într-un vid legislativ. Un proiect de lege înregistrat recent în Parlament își propune să reglementeze unitar și coerent acest domeniu, stabilind criterii clare de acces și exercitare a profesiei, în conformitate cu legislația națională și directivele europene. Cu toate acestea, Guvernul României evită să își asume o poziție fermă în privința inițiativei legislative, și invoacă caracterul exclusiv decizional al Parlamentului. Atitudinea Executivului ridică semne de întrebare, în special în contextul în care proiectul vizează reglementarea unei activități economice de interes public major, iar profesioniștii din domeniu și experții juridici atrag atenția asupra unor deficiențe fundamentale de conținut și proporționalitate.
Advertisment
Ce spune Antoanela Comșa, deputy CEO, Global Vision, pentru Aleph Business?
De ce nu vrea Guvernul să-și asume un punct de vedere ferm privind legea care ar reglementa activitatea imobiliară?
„Haideți să ne gândim și la faptul că poate nu toți din Guvern știu despre ce e vorba sau înțeleg această meserie. Este foarte clar că dacă ne uităm de-a lungul timpului, vedem că au fost nenumărate inițiative criticate sau acceptate de cei care profesează în acest domeniu, de adevărații profesioniști. Pentru că dacă ne uităm la piața imobiliară și dacă ne uităm la această meserie, să spunem așa, de agent imobiliar, o să vedem că avem câteva firme destul de mari care acționează corect și cinstit în această piață, dar vedem și foarte multe zone gri în care banii nu sunt fiscalizați, în care, așa zisul agent imobiliar, acționează atât în numele vânzătorului cât și cumpărătorului, ceea ce duce uneori la conflict de interese, până la urmă pe cine reprezinți. Vedem agenți imobiliari care pur și simplu vânează anunțuri și nu fac absolut nimic pentru acel comision pe care îl percep între 1 și 3%. Probabil că guvernul vrea să lase în sarcina parlamentului pentru că acolo au loc dezbateri, pentru că acolo există comisii specializate, există oameni care știu despre ce e vorba și am avut de-a lungul timpului nenumărate legi care, până la urmă, au fost adoptate și s-a intervenit cu foarte multe modificări pentru a aduce forma scrisă la ceea ce se întâmplă în realitatea pieței”, spune ea pentru Aleph Business.
Cum justifică statul român introducerea unor bariere de acces în profesia de agent imobiliar?
„Da, aici probabil că va fi o problemă. Se ridică semne de întrebare asupra cursurilor. Cine organizează acele cursuri? Știm cu toții ce s-a întâmplat și cu banii din PNRR pentru formare profesională, se făceau cursuri doar pe hârtie. Cine este acreditat? Ce se va întâmpla? Avem ANCPI-ul propus să reglementeze această meserie. ANCPI-ul care oricum poate că în orașele sau în zonele unde nu sunt atât de multe tranzacții imobiliare nu este subdimensionat, dar în orașele mari unde avem zeci de și sute și mii de tranzacții el este subdimensionat. Cine știe de la ANCPI cum să facă? Adică poate că aici ar trebui să se gândească toată lumea și să se ajungă la o formă care este clară. Acum să vii să spui, am studii superioare. Da, e adevărat că poate astăzi foarte mulți copii, foarte mulți oameni au studii superioare, dar acele o mie de ore dintre care șapte sute în practică, trei sute și ceva teoretice, sunt totuși niște cursuri și nu este neapărat nevoie să urmezi studiile superioare ca să poți să devii un agent imobiliar. Da, aici ar trebui cumva discutat, ar trebui văzut ce se întâmplă în realitate și cine poate să facă aceste lucruri”, adaugă Antoanela Comșa, deputy CEO, Global Vision.
Titlurile zilei
Cum afectează această incertitudine legislativă climatul investițional și predictibilitatea?
„Acum trebuie să spunem că de atâția ani piața a funcționat și fără reglementarea acestei meserii. Din păcate însă vedem tot mai multe anunțuri și oameni care nu mai au încredere în agenții imobiliari. O să vedeți foarte mulți dezvoltatori care își formează echipele proprii de agenții imobiliari, ca să spunem așa, și angajează oameni de vânzări in house. Și atunci ar trebui reglementat. O incertitudine nu e decât că toată lumea se gândește, domne, ce o să fac? Ce o să se întâmple de acum încolo? Și firmele mari probabil că își vor angaja oameni pregătiți și își vor pregăti în continuare oamenii pentru a fi pregătiți în cazul apariției acestei legi. Sunt companii care săptămânal organizează, să spunem așa, cursuri, nu neapărat o mie de ore cum prevede legea, dar îi antrenează și îi învață ceea ce trebuie să facă în viața de zi cu zi”, spune ea.