• Franța vrea fonduri doar pentru echipamente europene, dar Germania susține și partenerii non-UE, scrie FT.
  • Disputele privind componenta non-UE riscă să blocheze planul de 150 miliarde euro.
  • UE are 10 zile pentru a ajunge la un acord și evita întârzierile.

Comisia Europeană propune un plan de 150 miliarde de euro pentru consolidarea industriei europene de apărare și oferă împrumuturi statelor membre pentru creșterea producției militare. Deși inițiativa are sprijin politic general, detaliile sunt în negociere, mai ales în privința posibilității de a achiziționa armament din afara blocului comunitar, scrie FT.

Macron și Scholz nu cad de acord

Cancelarul german Olaf Scholz susține că fondurile ar trebui să fie disponibile și pentru parteneri externi precum Marea Britanie, Norvegia, Elveția sau Turcia.

În schimb, președintele francez Emmanuel Macron insistă ca banii să fie folosiți exclusiv pentru echipamente oferite statelor din Uniunea Europeană.

Titlurile zilei

Huawei lansează Pura X
RISCĂ MUSK SĂ PIARDĂ TESLA?
preia europa apărarea?
Meta Estate Trust efectuează exitul din proiectul The Lake Home
Aeroportul Heathrow își suspendă operațiunile din cauza unui incendiu
Apple este dată în judecată

Comisia are la dispoziție10 zile pentru a finaliza propunerea

Diplomații europeni se tem că inițiativa va întâmpina aceleași obstacole ca și Programul European pentru Industria de Apărare (EDIF), un fond de 1,5 miliarde de euro blocat de dezacorduri asupra utilizării componentelor non-UE.

Comisia are la dispoziție doar 10 zile pentru a finaliza propunerea, iar statele trebuie să ajungă rapid la un consens pentru a evita noi întârzieri.

Presiunea pentru o decizie rapidă se resimte

Ursula von der Leyen a subliniat că fondurile vor viza șapte domenii esențiale, inclusiv apărarea aeriană și artileria, și vor sprijini și livrările imediate pentru Ucraina.

Polonia, care prezidează Consiliul UE, este sub presiune să medieze un acord rapid. Deși inițiativa poate fi aprobată de o majoritate a statelor membre, sprijinul Franței rămâne crucial.