• Lane avertizează asupra riscurilor unei inflații scăzute sub 2%, dacă dobânzile nu sunt reduse treptat și echilibrat.
  • Inflația serviciilor, aflată la 4%, trebuie să scadă pentru a atinge ținta BCE, dar reducerea dobânzilor prea rapid ar putea complica acest proces.
  • Dobânzile prea ridicate pentru o perioadă lungă pot genera deflație, motiv pentru care Lane pledează pentru o politică monetară echilibrată în 2024.

Inflația din zona euro poate scădea sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene dacă strategiile acesteia nu reduc în continuare dobânzile, avertizează Philip Lane, economistul-șef al BCE, potrivit Financial Times.

Lane a arătat că prea puţină inflaţie, mai degrabă decât prea multă, reprezintă acum riscul pe care strategii trebuie să-l ia în seamă.

Noile date relevă că inflația anuală a fost de 2,4% în decembrie 2024, în scădere de la 2,9% anul trecut. (…) Pentru ca inflația să fie în mod constant la ținta noastră de 2,0%, trebuie să existe un declin al tarifelor la servicii, aflate în prezent la nivelul de 4,0%. Trebuie să ne asigurăm că dobânzile de referință urmează o cale de mijloc. Dacă dobânzile scad prea rapid, va fi dificil să aducem sub control inflația serviciilor”, o spune Philip Lane.

Titlurile zilei

ROMÂNIA MENȚINE STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025
CHATGPT ÎȚI AMINTEȘTE SĂ-ȚI PLIMBI CÂINELE
SEC ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE MUSK
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
CIOLACU VORBEȘTE DESPRE PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BUGETUL ÎN 2025?

Lane avertizează asupra riscurilor deflației

Philip Lane atrage atenția și asupra riscurilor generate de o politică monetară restrictivă.

”Nu vrem nici ca dobânzile de referință să rămână la niveluri prea ridicate prea mult timp, pentru că ar slăbi impulsul inflației, iar procesul de reducere a inflației nu se va opri la 2,0%, ci ar scădea sub țintă. Nu este de dorit nici acest lucru. (…) De aceea, anul acesta va trebui să identificăm calea de mijloc, o politică monetară care să nu fie nici prea agresivă și nici prea prudentă”.