- Trump: Nimeni nu scapă de tarife.
- Trump: Nu au fost anunțare excepții de la tarife.
- Trump: Produsele menționate se mută într-o altă categorie de tarife.
- Trump: Produsele menționate sunt supuse tarifelor de 20%.
- Principalii indici din SUA închid pe plus ultima ședință.
Miliardarii americani spun că tarifele lui Trump sunt o „greșeală uriașă de politică” născută din „prostie”, potrivit Financial Times. La finalul săptămânii trecute, Trump anunța că mai multe produse sunt scutite de la tarifele reciproce. Printre ele se află smartphone-urile, laptop-urile, echipamente de fabricare a semiconductoarelor, piese pentru semiconductori sau procesoare și cipuri de memorie.
Advertisment
Dar, în weekend, secretarul pentru comerț al Statelor Unite, Howard Lutnick, spune că produsele electronice vor avea tarife speciale, ce urmează să fie anunțate. Și că excepțiile anunțate sunt doar pentru moment. Iar președintele SUA clarifică.
Nimeni nu scapă de tarife, scrie Donald Trump duminică seară, într-o postare pe Truth Social.
Titlurile zilei
Nu au fost anunțare excepții de la tarife vineri, mai spune președintele SUA. Produsele pe care le-am menționat sunt supuse tarifelor existente de 20% la fentanil și se mută într-o altă categorie de tarife, spune Trump.
Ce spune Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Aleph Business?
Crezi că acest limbaj ambiguu și care lasă mai mult loc de întrebări decât de răspunsuri este folosit în mod intenționat? Care este adevăratul scop al președintelui Trump când vine vorba de aceste tarife? Rămâne obligațiunea de 10 ani în prim-planul administrației Trump? Și cum pot randamentele obligatiuniilor să scadă?
„Nu sunt mare amator de cărți scrise de politicieni. Le pun pe sumar de inteligență artificială. Art of the Deal, cartea lui, este exact despre ceea ce se întâmplă acum. Deci el se poartă ca la carte, ca la cartea lui, dacă pot să spun așa. Dar ați văzut, urcă sus standardul ca să aibă loc de negociere. Este o tehnică pe care a învățat-o în toate negocierele lui. Atenție, de real estate, acolo așa se face când e vorba de the big money.
Coboară un pic, își arată slăbiciunile, este câteodată luat în derâdere, dar per ansamblu el merge către ceea ce și-a propus, pentru că trebuie să livreze. Nu uitați că el n-a livrat, de exemplu, în criza din Ucraina. N-a livrat în alte crize geopolitice internaționale. A livrat, prin intermediarul lui, Musk, a livrat ceva presiune pe reducerea cheltuielilor guvernamentale. Și atunci, când piața i-a zâmbit neprietenos, cele 10 obligațiuni la 10 ani în creștere accentuată, 4,47, mă uitam acum pe cotații, ca idee să-l faceți prin comparație, Germaniei e la 2,5, noi suntem undeva la 7,5”, spune Mitroi.
„Ca să înțelegeți că e destul de scump atât pentru Banca Centrală Americană, care e în continuare cu dobânzile destul de sus și fără convingere că ar mai putea coborî, ceea ce nu mai place atât de mult piețelor, și deci obligațiunile pe 10 ani, știți cum este, politicianul promite, obligațiunile la 10 ani livrează. Nu livrează conformă discursului lui, ca dovadă că piețele financiare au citit și ele, probabil, sumarul la cartea lui, dar nu se lasă ușor convinși. Să nu te joci cu finanțarea – probabil cursul valutar e simplu, cu tarifele care stau doar în semnătura ta, cel puțin temporar, poți să te joci.
Dar cu piața, adică dobânzile, nu te joci. Ea este foarte neprietenoasă și îți arată că, așa cum spuneau miliardarii, prietenii lui, s-ar putea să fie… n-aș folosi cuvântul ăsta, dar este o amprentă a personalității lui. Și el vrea să livreze. Este ultimul lui mandat, trebuie să lase loc celui care urmează și nu va face tot mandatul decât așa ceva – un show de putere, fără îngăduință. Urcă sus, coboară, ați văzut? Acum când coboară, deja ți se pare că îți face o favoare.
E un truc ieftin, dar care, vedeți că merge. Și noi toți, de două săptămâni, nu avem alt subiect decât ăsta. Până la urmă, cred că va ceda și clipit față de China în jocul ăsta de poker. Nu s-a așteptat China să retalieze una peste alta, așa că, per ansamblu, nu ne lăsăm ușor impresionați, dar poate să facă destul rău unei economii mondiale destul de fragile la acest moment”, adaugă el.
Ce pot învăta europenii, România mai ales, din tot ce face Trump acum? Și cum negociezi de la egal la egal cu SUA?
„Oh, dar cum să poți să faci așa ceva? Să le oferi exact ce trebuie, pentru că trebuie să fii pragmatic. Ăsta este cuvântul de ordine. Pe când europeanul este mult mai cordial, mai birocratic, mai softist, fiindcă tot ați vorbit de soft power, America vorbește în termeni doar de hard power. Și a împărțit acum, ați văzut, politica internă de cheltuieli. A lăsat-o lui Musk extern și a trimis locotenenții lui și comentariile, iar el se ocupă pe Trump Social, care este, nu uitați că este al lui, de ajustarea limbajului. Dă un pic în spate la momentul ăsta.
Trebuie să învățăm pragmatismul. Prietenii, vedeți că, prieten, prieten, dar brânza este pe bani, după cum se vede. Lumea în care operăm acum ne-a învățat pe toți. Este foarte extrem de pragmatică și, probabil, așa cum se comporte Europa și noi, România, încercând să mulțumești pe toată lumea, veți sfârși prin a nemulțumi pe toată lumea. Așa că pragmatismul economic, în principal, cred că este această replicare pe care o putem învăța și noi”, spune Mitroi.