• România are cel mai mare nivel al datoriei publice din ultimii 20 de ani.
  • Comisia Europeană estimează o creștere PIB de 1,4% în 2024.
  • Guvernul își asumă să reducă deficitul bugetar până la 2,5% PIB/2031.

România are cel mai mare nivel al datoriei publice din ultimii 20 de ani. Inflația e cea mai mare din Europa, iar deficitul este mai mult decât dublu.

Creșterea economică încetinește. Numărul angajaților la stat crește, la fel și salariile bugetarilor.

Asta înseamnă că statul cheltuie din ce în ce mai mult, iar colectarea nu face față. Însă politicienii propun, pe tatuajul lor, că nu vin măriri de taxe și impozite în 2025.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Și se angajează în fața ta și a Comisie Europene să scadă deficitul bugetar de la 7,9% prognozat pentru anul acesta la 2,5% în 2031.

Ce spune Marius Luican, CEO, Reveal Marketing Research, pentru Aleph Business:

Elefantul principal din cameră îl reprezintă deficitul. Avem o problemă majoră cu banii. Și în momentul în care suntem în această poziție, există câteva soluții.

Prima, pe care au folosit-o până acum guvernanții, a fost să ne împrumutăm în continuare. Și am ajuns să creștem foarte mult dimensiunea datoriei externe a României și să vorbim despre niște miliarde de euro, care reprezintă astăzi o sumă destul de apropiată de bugetul educației din România. Atât de mari sunt dobânzile astea. (…) a doua soluție este reducerea aparatului de stat.

Aparatul de stat în România a plecat acum vreo 15 ani de la vreo 700-800 de mii de angajați și a ajuns astăzi la 1.400.000-1.500.000 de mii de angajați. Trebuie să ne uităm și la faptul că vorbim și despre niște salarii, de niște venituri în aparatul de stat și de niște beneficii, care sunt foarte ridicate de multe ori, mult mai ridicate decât ceea ce întâlnim în mediul privat.

A treia zonă ține de zona investițiilor. După părerea mea, investițiile vor fi afectate primele. (…) Pe Barbu Văcărescu, în București, au început lucrările la o linie de tramvai prin luna februarie, într-o perioadă electorală. Și astăzi suntem aproape de luna decembrie și în continuare acea linie de tramvai nu s-a terminat. Cam asta se va întâmpla și cu autostrăzile.

Investițiile vor fi foarte afectate în 2025, dacă ne referim la infrastructură care e ceva mai vizibilă, mai palpabilă, dacă ne referim la aceste autostrăzi.”

Ce vrea mediul de business de la noua guvernare?

„În primul rând își dorește stabilitate. O altă soluție de care mediul de business se teme foarte tare este modificarea listei taxelor. (…) mediul de afaceri își dorește de la viitoarea putere un singur lucru. Lăsați-ne în pace.Pentru că dacă vom vorbi de un TVA de peste 20%, atunci mediul pentru mediul de business de România va fi foarte, foarte dificil. (…) Toți au vorbit în ultimii ani de zile de reducerea costurilor în zona publică, dar nimeni n-a făcut absolut nimic. Zona publică a consumat din ce în ce mai mult. Ține de instabilitate, ține de faptul că, așa cum am auzit, codul fiscal a fost modificat prin decizii de guvern de vreo 400-500 de ori într-un an. Despre ce stabilitate vorbim? Vorbim despre o atitudine, dacă vreți, de partizan, de gherilă a oamenilor de business în a rezista în acest foc încrucișat de presiune din partea guvernanților. Să sperăm că vom avea guvernanți suficient de înțelepți încât să reușească să lase mediul de business să aducă venituri, să creeze valoarea adăugată și să nu mai pună presiuni suplimentare pe el.”, adaugă Luican pentru Aleph Business.