• Consiliul European publică raportul recomandărilor pentru fiecare stat membru.
  • Consiliul oferă României două recomandări pentru stabilitate economică.
  • Deficitul bugetar e printre principalele preocupări legate de România.

Consiliul European publică raportul recomandărilor pentru fiecare stat membru. În cazul României, acesta abordează 27 de puncte legate de situația economică. Printre cele mai importante se numără implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, adoptarea regulamentului REPowerEU, deficitul excesiv sau provocările legate de sărăcie, inegalitate și acces la educație din România. Rezultatul analizei este că România trebuie să țină cont de două recomandări principale.

Ce presupun?

Acțiuni concrete din partea autorităților române pentru a aborda deficiențele identificate și a îmbunătăți performanța economică și socială a țării.

Recomandarea , presupune prezentarea în timp util a planurilor bugetar-structurale pe termen mediu. Statele membre vor trebui să prezinte planuri bugetar-structurale pe termen mediu în toamna acestui an. Aceste planuri vor integra obiectivele bugetare, de reformă și de investiții, inclusiv pentru corectarea eventualelor dezechilibre macroeconomice. Planurile vor acoperi o perioadă de 4 ani, în care finanțele publice trebuie să se încadreze pe o traiectorie de reducere treptată, dar continuă, a datoriei publice excesive. Înăsprirea politicii fiscale pentru a realiza o ajustare bugetară în 2024. Statele membre vor trebui să înăsprească politica bugetară pentru a realiza o ajustare bugetară în 2024.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Limitarea creșterii cheltuielilor nete și reducerea deficitului guvernamental. Creșterea cheltuielilor nete va fi limitată în 2025. Deficitul guvernamental general va fi redus către o valoare cât mai apropiată de 3% din PIB. Deși ținta de 3% deficit este un obiectiv constant, se recunoaște că este din ce în ce mai dificil de atins. Menținerea datoriei publice la un nivel prudent pe termen mediu. Planurile bugetar-structurale pe termen mediu vor urmări menținerea datoriei publice la un nivel prudent.

Consiliul recomandă accelerarea semnificativă a implementării programelor de politică de coeziune și al planului de redresare și reziliență, inclusiv a REPowerEU: Uniunea preconizează că fondurile disponibile în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027 vor duce la crearea a 1,3 milioane de locuri de muncă3 și vor permite creșterea PIB-ului UE cu 0,5% în medie până la sfârșitul deceniului și cu până la 4% în unele state membre.

REPowerEU este un plan pentru a reduce rapid dependența de combustibilii fosili ruși și pentru a accelera tranziția spre energia verde .Asigurarea finalizării reformelor și investițiilor până în august 2026. Măsuri pentru a construi mai multe locuințe sociale, servicii sociale și pentru a dezvolta zonele urbane mici. Să profite de inițiativa Platformei Tehnologii Strategice pentru Europa pentru îmbunătățirea competitivității. În plus, Roberta Metsola a fost realeasă președinte al Parlamentului European în urma întâlnirii de ieri a Consiliului.