- BNR păstrează rata dobânzii neschimbată, în ciuda incertitudinilor economice actuale.
- Facilitatea de creditare rămâne la 7,50%, iar cea de depozit la 5,50%.
- Inflația scade la 5,1% în august, cu previziuni fluctuante pentru sfârșitul anului.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis azi, 4 octombrie, să mentină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an şi a dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an.
Advertisment
Conducerea băncii centrale decide şi mentinerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, dar şi a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
”Pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât în şedinţa de astăzi, 4 octombrie 2024, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an”, arată comunicatului CA al BNR.
Titlurile zilei
BNR a dat startul relaxării monetare în luna iulie
În luna iunie, BNR a decis să taie dobânda de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, nivel neschimbat din ianuarie 2023. În şedinta din august, Banca Natională a redus dobânda la 6,5%.
Rata anuală a inflaţiei scade în luna august la 5,1%, de la 5,4% în iulie şi ajunge, astfel, la nivelul inflaţiei din luna mai. O singură dată în ultimele 12 luni inflaţia a scăzut la sub 5%: 4,9% în iunie 2024, pentru a urca apoi la 5,4% în iulie, potrivit datelor publicate de INS.
Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august 2024, se arată în comunicat.