• Starlink testează în România pentru a relaxa normele globale ce privesc sateliții, cu sprijinul ANCOM.
  • Datele colectate vor fi trimise organismelor internaționale pentru a contribui la îmbunătățirea reglementărilor.
  • Testul Starlink simulează creșterea capacității rețelei de 8 ori, pentru a oferi servicii mai bune în viitor.

Starlink, compania de sateliți a lui Elon Musk, face teste în România, cu acordul și sprijinul ANCOM, prin care încearcă să demonstreze că o normă globală care limitează tehnic sateliții de generație nouă poate fi relaxată fără a afecta funcționarea sateliților clasici, conform unui comunicat de presă ANCOM.

Datele colectate în urma testului vor fi transmise organismelor europene și internaționale relevante pentru a contribui la studiile în curs de desfășurare și care vor putea îmbunătăți ulterior reglementările actuale ce privesc spectrul alocat comunicațiilor satelitare.

ANCOM participă și contribuie activ la lucrările UIT

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor este organismul ONU care, prin Conferința Mondială a Radiocomunicațiilor (WRC), este responsabil pentru analiza și, dacă este necesar, revizuirea Regulamentului radiocomunicațiilor (RR), tratatul internațional care reglementează alocarea orbitelor geostaționare (GSO) și utilizarea spectrului de frecvențe radio aferent și a celui alocat pentru comunicații prin sateliți non-geostaționari (NGSO).

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Premergător testului, România a analizat istoria modului în care au fost stabilite limitele epfd în urmă cu 25 de ani. La acea vreme, administrațiile au convenit asupra unui criteriu de protecție agregat de 10% pentru „creșterea indisponibilității” legăturilor GSO. A fost introdus conceptul de „măști epfd” artificiale.

ANCOM consideră că un cadru de protecție adecvat pentru rețelele geostaționare include:

•un set complet de legături de referință geostaționare reprezentând operațiunile GSO moderne existente și nu doar teoretice;

•criterii de protecție convenite între operatorii ambelor sisteme.

Testul va simula o creștere potențială a capacității rețelei Starlink în zona de testare de circa 8 ori mai mult decât limitele actuale. Cu limite mai eficiente, toate sistemele NGSO vor putea oferi un serviciu mai bun cetățenilor români în viitor, în timp ce protejează serviciile GSO importante.