• Sir Jim Ratcliffe, prin Ineos va cumpăra 25% din clubul de fotbal Manchester United
  • Tranzacția este în valoare de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce pune Man Utd pe poziția de cel mai scump club de fotbal din lume.
  • Familia Glazer va rămâne în conducerea clubului, pentru moment.
  • Manchester United este cotată la 3,2 miliarde de dolari pe bursă.

Saga-ul de la Manchester United pare că se apropie de final. Șeicul Qatarului, Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani se retrage din cursa pentru achiziția clubului de fotbal Manchester United, scrie Fabrizio Romano pe platforma Twitter.

Ce promisiuni făcea Șeicul?

1. Renovarea stadionului Old Trafford, a tuturor bazelor de antrenament și a facilităților clubului. Este vorba despre o investiție de 1,7 miliarde de dolari, spun cei de la The Athletic.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

2.Curățarea tuturor împrumuturilor clubului, în valoare de  peste 880 de milioane de dolari.

3.Eliminarea oricărui dividend. Familia Glazer a încasat în jur de 200 de milioane de dolari în dividende de când au preluat clubul, motiv pentru care fanii protestează constant de ani de zile.

Acum pare că Al Thani se reorientează spre alte cluburi sportive. Vrea să cumpere clubul Inter Milano de la compania chineză Suning Holdings Group.

Ce urmează pentru Manchester United acum?

Fabrizio Romano spune că pe parcursul acestei săptămâni urmează o adunare generală a acționarilor, unde este posibil să se voteze aprobarea tranzacției.

Sir Jim Ratcliffe, fondatorul și CEO-ul INEOS a făcut o ofertă de 1,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra 25% din  club. Acțiuni din clasele A și B. Asta înseamnă că familia Glazer va rămâne într-un fel sau altul în conducerea clubului pentru moment.

Sir Jim Ratcliffe (70 de ani) este cunoscut pentru imperiul petrochimic INEOS, care cuprinde 36 de companii desfășurate la nivel global, în peste 29 de țări, cu peste 26,000 de angajați. Averea sa este estimată la 18,7 miliarde de dolari în 2023, conform Forbes. De asemenea, conform Sunday Times Rich List, el este considerat a fi al doilea cel mai bogat om din Marea Britanie, cu o avere estimată la peste 35 de miliarde de dolari.

Sir Jim Ratcliffe, fanul clubului Manchester United din copilărie

Ratcliffe este un fan al clubului Manchester United din copilărie. A încercat să cumpere și clubul Chelsea în 2022 atunci când acesta era disponibil pentru vânzare. El deține de asemenea cluburi de fotbal precum Lausanne-Sport și Nice, dar și părți importante în echipe de ciclism – INEOS Grenadiers, echipe de Formula 1 – Mercedes– Petronas Formula One Team și INEOS Britannia, echipa sa de navigație.

Cum reacționează investitorii la aflarea știrii? La momentul scrierii articolului, pe piața futures Man United scade cu peste 10%.