Jeff Bezos se pregătește să-l provoace pe Elon Musk în cursa spațială

Cea mai interesantă cursă spațială din istorie are loc acum între marile companii spațiale comerciale: Blue Origin a lui Jeff Bezos și SpaceX a lui Elon Musk. Momentan, SpaceX a lui Elon Musk se află fără îndoială pe primul loc în competiția pentru dominarea spațiului cosmic.

Recent, Blue Origin a efectuat una dintre plimbările sale spațiale la bordul navei New Shepard, un zbor care a găzduit șase pasageri ce au plătit pentru scurta experiență a microgravitației și pentru a vedea Pământul dintr-o perspectivă nouă și spectaculoasă. Între timp, Crew Dragon de la SpaceX a zburat cu un grup de astronauți privați către Stația Spațială Internațională (ISS), un zbor cu mult mai impresionant decât cel al Blue Origin.

În acest context, NASA oferă pentru Blue Origin oportunitatea de a deveni un jucător la fel de mare în cursa spațială. Agenția spațială a oferit în acest sens trei contracte pentru construirea unui înlocuitor comercial pentru ISS.

Propunerea Blue Origin pentru o stație spațială comercială, pe care o dezvoltă în parteneriat cu Sierra Space și Boeing, se numește Orbital Reef și include un parc industrial spațial mixt, un laborator experimental și un hotel. Blue Origin speră să aibă instalația în funcțiune până în 2030, anul în care ISS este programată să fie dezafectată.

Cu toate acestea, compania spațială a lui Bezos are o serie de probleme, tehnice și politice, care îi stau în cale înainte de a putea deveni un rival pe măsura SpaceX. Spre exemplu, una dintre condiții ar fi ca racheta New Glenn, aproximativ echivalentă cu racheta Falcon Heavy de la SpaceX, să zboare în mod regulat.