• Termenul descrie deteriorarea mentală sau intelectuală cauzată de consumul excesiv de conținut online banal sau de slabă calitate.
  • Alegerea cuvântului arată impactul rețelelor sociale și al materialelor de calitate scăzută asupra sănătății mintale, cu o creștere de 230% a utilizării între 2023 și 2024.
  • Deși termenul apare pentru prima dată în „Walden” de Thoreau, „brain rot” capătă o semnificație modernă ca reacție la problemele din era digitală.

Cuvântul Oxford al anului 2024 este „Brain rot”, scrie ZF. Ce înseamnă? O presupusă deteriorare a stării mentale sau intelectuale a unei persoane, considerată în special ca rezultat al consumului excesiv de materiale (în prezent, în special conţinut online) considerate a fi banale sau neprovocatoare.

De ce „putregai cerebral”?

După peste 37.000 de voturi, discuţii publice la nivel mondial şi analiza datelor noastre lingvistice, „brain rot” este cuvântul anului 2024.

Experţii Oxford au observat că „brain rot” a căpătat o nouă proeminenţă în acest an ca termen utilizat pentru a reflecta preocupările legate de impactul consumului excesiv de conţinut online de calitate scăzută, în special pe reţelele sociale. Frecvenţa utilizării termenului crește cu 230% între 2023 şi 2024.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Prima utilizare înregistrată a termenului „brain rot” a fost găsită în 1854 în cartea Walden a lui Henry David Thoreau, dar capătă o nouă semnificaţie ca expresie în era digitală.

„Brain rot se referă la unul dintre pericolele percepute ale vieţii virtuale şi la modul în care ne folosim timpul liber. Se simte ca un capitol următor îndreptăţit în conversaţia culturală despre umanitate şi tehnologie. Nu este surprinzător faptul că atât de mulţi votanţi au îmbrăţişat termenul, aprobându-l ca fiind alegerea noastră din acest an”, spune Casper Grathwohl, preşedintele Oxford Languages.

Evoluția cuvântului anului ales de Oxford:

2018: „Toxic”

Cuvântul a fost ales pentru a evidenția subiectele majore ale anului, de la dezbateri politice precum Brexit, până la discuții despre ecologie și masculinitate.

2019: „Climate emergency”

Reflectă creșterea conștientizării și a discuțiilor globale cu privire la schimbările climatice și necesitatea acțiunilor urgente.

2020: „Lockdown”

Termenul a devenit central în contextul pandemiei de COVID-19, și descrie măsurile de izolare implementate la nivel mondial.

2021: „Vax”

O prescurtare pentru „vaccin”, cuvântul a reflectat focalizarea globală asupra vaccinării împotriva COVID-19.

2022: „Goblin mode”

O expresie care descrie un comportament leneș sau neglijent, contrar normelor sociale, ce evidențiază tendințele culturale ale anului.

2023: „Rizz”

Un termen din argoul generației Z, ce face referire la carismă sau atracție romantică.

Printre câştigătorii recenţi ai premiului Oxford se numără “rizz”, care a luat titlul anul trecut.