A fost lansat primul Test Național de Alfabetizare Matematică din România

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și BRIO, cu sprijinul Apa Nova București, lansează Testul Național de Alfabetizare Matematică (TNAM), potrivit unui comunicat de presă. Inițiativa are ca scop evaluarea capacităților elevilor din clasele I-XII de a raționa matematic și de a rezolva probleme din viața reală. Rezultatele colectate vor servi la realizarea primului raport național ce privește nivelul de alfabetizare matematică în rândul elevilor din România.

„Până la acest moment, nu a existat în România un test care să poată fi utilizat de elevi, părinți și mai ales de profesori, pentru a face o diagnoză coerentă a nivelului de literație matematică în rândul elevilor din România, cu scop de evaluare individuală, și mai ales care să fie operabil la orice nivel de școlaritate, adică indiferent de clasa elevului”,  spune Dragoș Iliescu, fondator BRIO, expert internațional în psihometrie și colaborator al OECD.

România este pe penultimul loc în UE la matematică

Cel mai recent raport PISA plasează România pe penultimul loc al țărilor din Uniunea Europeană la matematică și pe locul 45 din cele 81 de state și economii care au participat la testarea educațională organizată de OCDE în anul 2022. Raportul arată că un procent de 49% dintre elevii de 15 ani din România se situau sub nivelul de bază în privința competențelor, aferent nivelului de analfabetism funcțional. Rezultatele au fost în scădere cu 2 puncte față de testarea precedentă, din anul 2018.

Cât investește România în educație?

În acest an, sistemul educațional primește 3,2% din PIB, conform datelor transmise de INS și Ministerul Educației.

Cu 3,2% din PIB, România rămâne sub media europeană de 4,76% alocată educației.

În 2011, a intrat în vigoare legea prin care Educația ar trebui să primească un procent de 6% din PIB, însă aceasta nu a fost aplicată niciodată.

Exit mobile version