Conform unui document citat de publicaţia britanică, divizia din Luxemburg a Amazon, care supraveghează operaţiunile din ţările europene, a înregistrat anul trecut pierderi de 1,2 miliarde de euro şi nu a plătit astfel nicio taxă.

Pe lângă faptul că firma lui Jeff Bezos nu a plătit niciun impozit pe profit, societatea a primit o deducere de 56 de milioane de euro pe care o poate folosi pentru a scădea taxele atunci când va raporta profituri.

În plus, compania a acumulat până acum deduceri de 2,7 miliarde de euro, urmând să le folosească pe viitor pentru a-şi scădea din nou nivelul de impozite.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

În 2017, Comisia Europeană a dezvăluit că Luxemburgul i-a oferit firmei cel puţin 250 de milioane de dolari în avantaje fiscale, catalogate drept ajutoare ilegale de stat. Luxemburg încearcă acum să întoarcă decizia Comisiei, aflându-se în plin proces cu autorităţile de la Bruxelles.

„Dacă UE ar dispune de un simulacru de decenţă, ar trebui să trimită o troică la Luxemburg şi băncile ar trebui să fie închise. Dar, bineînţeles, fac acest lucru doar oamenilor din ţările pe care le sărăcesc în numele lorzilor tehnofeudali, care îşi ascund averile în Luxemburg”, spune economistul Yanis Varoufakis, potrivit Euronews.

Amazon nu este singura companie majoră care a fost acuzată că a evitat să plătească impozite, de vreme ce Facebook, Netflix, Google, Apple şi Microsoft au fost învinuite de ocolirea unor taxe globale de 100 de miliarde de dolari în ultimii zece ani, conform unui raport al Fair Tax Foundation.

„Am investit în Europa peste 78 de miliarde de dolari din 2010, iar o bună parte din investiţie a mers în infrastructura care creează mii de joburi no, generează venituri fiscale semnificative şi susţine micile firme europene”, au declarat reprezentanţii Amazon.