• Artista primește premiul de 10.000 de euro pentru utilizarea inovatoare a A.I..
  • Din juriu fac parte curatori, scriitori, colecționari și un jurat A.I..
  • Armour a fost unul dintre cei șapte finaliști alături de Obaid Alsafi, Léa Collet, Agnieszka Kurant, Harrison Pearce, Aaron Scheer și Sasha Stiles.

Dana-Fiona Armour, artist cercetător german stabilit la Paris, ale cărei lucrări explorează simbioza dintre specii, câștigă Premiul Sigg Art 2024 pentru un proiect de artă contemporană care încorporează inteligența artificială, scrie Hypebeast.

Lucrarea, Alvinella Ophis, răspunde temei „Deșertul viitorului” cu o instalație video animată în 3D amplasată într-un deșert distopic devastat de un dezastru ecologic.

Armour a fost unul dintre cei șapte finaliști, alături de Obaid Alsafi, Léa Collet, Agnieszka Kurant (cu John Menick), Harrison Pearce, Aaron Scheer și Sasha Stiles, selectați din peste 300 de candidați. Toți finaliștii au primit o rezidență de patru săptămâni în sudul Franței, la Le Castellet.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Propunerile au fost evaluate în funcție de integrarea tehnologică, inovație, creativitate și impact artistic. Au fost luați în considerare și alți factori, cum ar fi implicarea în probleme sociale și reprezentarea diversității.

Un jurat A.I. face parte din juriul de nouă persoane

Juriul a analizat caracteristicile vizuale și textuale ale lucrărilor.  Au fost utilizate modele de învățare automată și viziune computerizată. Programul a evaluat originalitatea abordării temei de către artiști și utilizarea de către aceștia a tehnologiei și a referințelor din istoria artei.

Armour a primit 10.000 de euro pentru a promova conștientizarea problemelor de mediu și pentru a crea un dialog în jurul Antropocenului.

La scurt timp după ceremonia de premiere, Fundația Sigg Art a anunțat premiul de anul viitor, care se va axa pe tema meșteșugurilor artificiale.