• Costul restaurării depășește 700 de milioane de euro.
  • Elemente moderne includ un nou altar de bronz și un relicvariu auriu pentru Coroana de Spini a catedralei.
  • Ceremoniile de redeschidere au loc în 7 și 8 decembrie, urmate de o serie de evenimente până în 15 decembrie.

Catedrala Notre-Dame din Paris își redeschide porțile în 7 decembrie, la cinci ani și jumătate după incendiul din 2019. Costul restaurării depășește 700 de milioane de euro. Deschiderea este urmată de o serie de evenimente până în 15 decembrie, inclusiv două concerte cu “Magnificat” de Johann Sebastian Bach în 17 și 18 decembrie.

Vizitatorii au acces gratuit la catedrală, însă pentru prima săptămână după redeschidere este necesară o rezervare prealabilă, fie prin site-ul web al catedralei, fie prin intermediul unei aplicații speciale care urmează să fie lansată.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Cathédrale Notre-Dame de Paris (@notredamedeparis)

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

Donald Trump participă la ceremonia de redeschidere a Catedralei

 La ceremonie participă Donald Trump, care își începe cel de-al doilea mandat de președinte al SUA în ianuarie 2025.

„Preşedintele Emmanuel Macron a făcut un lucru minunat asigurând restaurarea (catedralei) Notre Dame la deplina sa măreţie şi chiar mai mult decât atât. Va fi o zi foarte specială pentru toată lumea!”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social.

Ce a cauzat incendiul de la Notre-Dame?

În 15 aprilie 2019, imagini ale incendiului de la Notre-Dame au făcut înconjurul lumii, în timp ce flăcările au distrus acoperișul catedralei și au provocat prăbușirea dramatică a turlei iconice. Peste 400 de pompieri au fost implicați în controlarea incendiului.

În cele din urmă, turnurile clopotniței, sanctuarul și multe opere de artă și relicve au fost în mare parte păstrate sau reparabile.

Cauza exactă a incendiului rămâne necunoscută, deși anchetatorii cred că a fost accidentală, și nu un act de incendiere. Două teorii aflate în discuție sunt un scurtcircuit electric sau o țigară stinsă necorespunzător.