• Măsura asigură consumul clienților casnici până în 31 martie 2025, când se preconizează eliminarea prețurilor plafonate la energie și gaze pentru consumatori.
  •  Prețul gazelor naturale a atins în noiembrie cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, în creștere cu 23% față de aceeași lună a anului trecut.
  • Furnizorii vor suporta costurile și vor trebui să recupereze banii prin schema de compensare, ceea ce poate dura luni sau chiar ani.

Guvernul României emite o ordonanță de urgență care menține obligația producătorilor de gaze naturale de a vinde gaze la prețul reglementat de 120 lei/MWh până în 31 decembrie 2024. Măsura asigură consumul clienților casnici până în 31 martie 2025, când se preconizează eliminarea prețurilor plafonate la energie și gaze pentru consumatori.

Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2025, furnizorii să fie nevoiți să achiziționeze angro gaze de la producători la cotații de piață și, totodată, să fie obligați să factureze în continuare pentru consumatorii casnici la prețuri finale plafonate, până în primăvară, cu compensații pentru diferențe de la bugetul de stat.

Preţul gazelor naturale atinge în luna noiembrie cel mai mare preţ din ultimele 12 luni, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, pe fondul temperaturii scăzute, a lipsei vântului, dar şi a potențialei opriri a livrărilor de gaze prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025, consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Titlurile zilei

TRUMP PRESEAZĂ UE SĂ CUMPERE PETROL
POGONARU CERE CONTINUAREA SCHEMEI DE AJUTOR
CE CÂȘTIGĂ BĂNCILE ÎN 2025?
TRUMP AMÂNĂ APLICAREA TARIFELOR
TRUMP RETRAGE SUA DIN OMS
CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024

Ce spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, pentru Aleph Business:

Pentru consumatorul final, această prevedere nu reprezintă un impact, adică consumatorul final va plăti tot prețul plafonat, chiar dacă apare această situație. Problema majoră este că, într-adevăr, furnizorii vor trebui să suporte aceste costuri și să-și recupereze ulterior banii prin schema de compensare. Din practica anilor trecuți, recuperarea banilor înseamnă luni sau chiar ani de zile. În același timp, principala problemă este impactul asupra bugetului de stat. Dacă ne uităm pe Bursa Română de Mărfuri, gazele se tranzacționează în momentul de față cu 233 lei kWh. Dacă adăugăm toate tarifele plus TVA-ul, prețul ajunge la 354 lei. Înseamnă că, practic, 44 de lei pentru fiecare kW trebuie să fie plătit de stat către acești furnizori. Impact imens asupra bugetului de stat. E o problemă de unde ar putea să fie luați banii aceștia, dacă ținem seama de precizările de ieri ale Ministerului Finanțelor sub aspectul incapacității de plată pentru anumite zone în care se găsește în momentul de față România. 23% a crescut prețul gazelor pe bursa europeană doar în luna noiembrie, nu față de anul trecut, ci doar în luna noiembrie. Aspect care va continua și în perioada următoare, dacă iarna își va arăta în continuare temperaturile scăzute și, mai ales, dacă gazele care trec astăzi prin Ucraina vor fi sistate, așa cum se preconizează, cel puțin în momentul de față. Avem, totuși, avantajul că acești consumatori casnici sunt protejați până în 1 aprilie 2025 și avem un impact mare asupra bugetului național, un impact care va trebui să fie, cumva, acoperit pe această linie.

Cum stau lucrurile la nivel european?

La nivel european nu se întrevede neapărat o creștere a prețurilor energie electrice. Lucrurile vor fi puternic influențate de starea vremii, dacă vom avea curenți de aer, dacă vom avea vânt și eolienele vor funcționa din plin. Ne uităm la o reducere a prețurilor în energie electrică. Dacă, din contră, nu vom avea acești curenți de aer, din păcate există posibilitatea să ne găsim într-o situație în care gazele să fie cele care acoperă necesarul de energie electrică și atunci, da, există posibilitatea creșterii prețului pe energie electrică. Dacă vorbim și la nivelul României, lucrurile sunt un pic mai pretențioase, în sensul în care suntem foarte, foarte dependenți în ultima perioadă de importuri, importuri în special realizate la vârf de consum, atunci când prețurile sunt foarte ridicate. Și aici, consumatorul este protejat datorită prețului plafonat. Din nou, impactul mare va merge către bugetul de stat, un buget vlăguit în momentul de față.”, adaugă Chisăliţă.

Cu cât cresc facturile la energie electrică şi gaze, după ce expiră plafonarea?

În luna septembrie 2024, ANRE a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025.  Cu 4 luni înainte de liberalizarea pieței de energie și gaze, nu există decât un furnizor care să fi plasat oferte de energie electrică la nivel național, pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt cuprinse între 1,30 – 1,43 lei/kWh. Dacă aceste oferte se materializează în contracte, consumatorii vulnerabili, cca. 40% din consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, cca. 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică și cca. 9% din consumatori vor achita cu până la 10% mai mult pentru energia electrică.