- Ungaria e în negocieri comerciale pentru gazul din Neptun Deep.
- Ungaria vrea să colaboreze cu România în domeniul energetic.
- Forajele pentru gazele din Neptun Deep încep în aprilie.
- OMV Petrom: Statul român va câștiga 20 mld. €.
- Două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia.
- Ungaria importă 7,5 mld. metri cubi de gaz rusesc/2024.
- OMV Petrom vrea să producă hidrogen cu emisii scăzute la Brazi.
- Rezervele estimate de gaze ale Neptun Deep: 100 mld. metri cubi.
- România produce în prezent 9-10 mld. metri cubi gaze/ an.
Ungaria vrea să-și extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor naturale, ca să-și diversifice sursele de energie, iar companiile relevante din Ungaria negociază deja un acord, anunță ministrul maghiar de Externe.
Advertisment
Țara noastră urmează să devină un exportator net de gaze naturale în perioada următoare. Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze ale Uniunii Europene, ar putea începe în câteva săptămâni, scrie Reuters.
Ce spune Dian Popescu, expert în energie, pentru Aleph Business?
Ce oportunitate poate aduce acest acord intre Ungaria si Romania?
„În primul rând, este tipic românesc. Acest acord s-a semnat între ministrul de Externe, care deține și portofoliul de ministru al Economiei Jarto din Ungaria, și ministrul Energiei respectiv Guvernul României. Și, ca atare, nu este un contract comercial, este un acord.
Titlurile zilei
Acest acord trebuie să-l vedem public, pentru că sunt foarte curios ce scrie în anexele acestui acord. Bănuiesc că întreg Guvernul. Nu este un acord verbal când se întâlnesc doi miniștri la cafea și spun, facem un acord ca România să exporte gaze spre Ungaria”, spune Popescu.
„De ce, atrag atenția, și vreau să știu acest acord? Pentru că în primul rând vreau să văd rutele de transport ale gazelor din Marea Neagră. Dacă se află pe ruta Constanța-Podișor-Brua-Ungaria, care până în acest moment este oprit, deocamdată, ceea ce înseamnă că Ungaria va deschide ruta Brua abia atunci când va avea gazele din Marea Neagră, pentru că sunt o serie de semne de întrebare care se pun. Corect, de altfel, relațiile comerciale sunt foarte bune, dar trebuie să fie la vedere când e vorba de stat-stat.
Este foarte cunoscut în Europa că România deține gaze extraordinar de bune pentru petrochimie. Gazele din România cu 98% puritate metan sunt aur pentru petrochimia europeană. Ca atare, vrem să vedem rutele de transport, pentru că putem discuta în acele momente și de alt preț al anumitor gaze, dacă ne ducem direct, nu din Sistemul Național, ci direct gazele din Marea Neagră, revin încă o dată și vă spun cu o puritate 98%, gaze extraordinare pentru petrochimie.
De aceea, cred că ar fi necesar pentru opinia publică, ca acest acord să fie public, pentru că nu este un acord comercial între două companii în care în spate există anexe care trebuie să fie confidențiale”, adaugă el.
Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră va dubla producția României și o va transforma într-un potențial exportator net. Vom renunta la gazele rusești în regiune?
„Este foarte greu să spui că renunți la gazele rusești în regiune. Este o glumă. Uniunea Europeană importă enorm de multe gaze din Rusia, mai mult sau mai puțin la vedere, mai mult sau mai puțin mascate.
Se importă prin conducte, dar capacitatea dată de transport prin conducte dinspre Rusia, odată ce a fost oprit nodul de la Șulța și intrarea spre Ungaria prin Big Beregovo, Polonia rezervându-și dreptul de a se adresa LNG-ului pentru că are ieșire și discutăm de cele 28 de terminare la Marea Baltică, dar transportul prin conducte este limitat, inclusiv Tour Stream-ul, inclusiv interconectorul din Trans Anatolia Pipeline, inclusiv ruta din România. Trebuie să ne uităm că vom avea două ieșiri. Ieșirea veche, pe care o știți la Békéscsaba limitată la un transport de câteva milioane de metri cub pe zi și va mai intra și RWEA care dacă în câțiva ani se va ajunge undeva la 4,5 miliarde metri cubi pe an.
Ca atare este greu să spuneți că aceste rute vor înlocui celelalte rute. Este exclus”, spune el.
O parte din gazele din Neptun Deep vor fi consumate în România. Ce va determina creșterea consumului de gaze la noi?
„Nu va determina nimic creșterea consumului de gaze la noi. Deocamdată vedem că România nu a făcut nimic, nimic, nimic în dezvoltarea unei economii astfel încât să transforme materia brută, primă, adică gazul, rezervând ideea că 50% din Neptun Deep vor intra prin compania de stat românească Romgaz, cât va mai fi de stat. Și ca atare vom sta la bursa de la Bolgrad sau de la TTF vizavi de prețul gazelor.
Peste tot în lume, gazul, în afară de câteva țări care au resurse enorm de multe, le valorifică inclusiv aceste țări, Rusia, țările OPEC, Arabia Saudită, Qatarul. Toate aceste țări întâi valorifică industrial la ei în țară, gazele și surplusul îl vând pe pietele europene”, spune Popescu.
„Noi nu facem nimic în a dezvolta și a valorifica și a crește prețul acestor gaze, ținând cont că nu trebuie să le mai transporți, nu trebuie să le faci o uscare. Sunt niște chestii tehnici pe care trebuie să le faci, că nu poți să exporți gazele decât după aplici niște tratamente fizice, pentru că dacă nu se lichefiază pe conducte, sunt chestii tehnice. Deci, primul lucru, ar fi trebuit de mult să se dezvolte în România o industrie care să acapareze, să consumă aceste gaze și să le exportăm în plus valoare.
Cum ar fi combinatele chimice, cum ar fi termocentralele pe gaze, nu s-a făcut nimic de 10 ani, nu s-a pus nimic în valoare. Inclusiv termocentrala de la Iernut are 10 ani de când se chinuie și este pe pragul de a fi un eșec total, total. Această termocentrală ar valorifica gazele Romgaz și ar transforma cât de cât în energie, adică un 6-7% am avea prin această termocentrală de 430 MW putere instalată.
Ca atare, România nu are nimic pus în față ca să zici că ea va putea transforma aceste gaze. Aceste gaze vor fi acapărate de anumiți traderi internațional puternici. Le vor vinde ei și le vor valorifica ei în țările lor, iar noi doar vom asculta sunetul transportului pe conducte dinspre România spre alte țări europene”, afirmă el.