• Transelectrica finalizează prima fază a unui proiect de 88,8 milioane lei pentru digitalizarea rețelei electrice, instalează un sistem avansat de contorizare și gestionare a datelor de măsurare pe piața angro, scrie ZF.
  • Proiectul, cu termen de finalizare în mai 2027, include o a doua componentă pentru monitorizarea calității energiei electrice (PQMS) și măsuri de securitate cibernetică.
  • În primele nouă luni din 2024, Transelectrica raportează venituri operaționale de 1,74 miliarde lei (+16%) și un rezultat net de 410 milioane lei, dublu față de 2023, datorită creșterii încasărilor din tariful reglementat.

Transelectrica (simbol bursier TEL), compania națională de transport de energie electrică, finalizează implementarea unui sistem de contorizare și management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro, scrie ZF.

Acest proiect reprezintă o parte dintr-o investiție amplă pentru digitalizarea rețelei, finanțată prin Fondul pentru Modernizare cu 88,8 milioane lei.

Care este scopul proiectului?

Proiectul total are în vedere instalarea a două sisteme online: unul pentru contorizarea și gestionarea datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și altul pentru monitorizarea calității energiei electrice.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Finanțarea nerambursabilă pentru această inițiativă se ridică la suma de 88.806.776,94 lei.

Care este prima fază a proiectului?

În cadrul primei faze a proiectului, sistemul existent de telemăsurare este înlocuit cu un nou sistem care permite colectarea datelor din contoare cu perioade de integrare de 1 minut, 15 minute și 60 minute. Proiectul include:

  • Instalarea unei noi platforme informatice.
  • Dezvoltarea unui sistem de backup (Disaster Recovery).
  • Implementarea de subsisteme de telecontorizare în 107 amplasamente, inclusiv stații electrice de înaltă tensiune ale Transelectrica și ale terților.

Care este a doua componentă a proiectului?

În prezent, Transelectrica derulează a doua fază a proiectului, ce vizează implementarea unui sistem de monitorizare a calității energiei electrice (Power Quality Monitoring System – PQMS). Această etapă include:

  • Subsisteme de monitorizare a calității energiei electrice în stațiile electrice de transformare.
  • O platformă informatică dedicată.
  • Echipamente pentru asigurarea securității cibernetice.

Care este durata proiectului?

Proiectul este finanțat prin Fondul pentru Modernizare, în baza Contractului MF 2022-1 RO 0-016, și se va derula până în luna mai 2027.

Care este performanța a Transelectrica în 2024?

În primele nouă luni din 2024, Transelectrica raportează venituri operaționale de 1,74 miliarde lei, cu o creștere de 16% față de anul anterior. Aceasta se datorează majorării încasărilor din tariful reglementat.

Compania înregistrează un rezultat net de 410 milioane lei pe segmentul de activitate cu profit permis, dublu față de aceeași perioadă din 2023.