• Doar o treime din populația globală care trăiește în climate calde deține în prezent aparate de răcire.
  • Răcirea reprezintă aproximativ 10% din cererea globală de electricitate.
  • Operatorii de rețele sunt adesea nevoiți să apeleze la centrale pe cărbune.

Cererea globală de energie electrică crește în acest an în cel mai rapid ritm din ultimii aproape 20 de ani, stimulată de creșterea cererii de aer condiționat pe măsură ce temperaturile cresc, a anunțat azi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie Reuters.

Tendința, care ar urma să continue în 2025, sprijină folosirea cărbunelui, chiar dacă crește producția de energie regenerabilă, a previzionat organizația cu sediul la Paris.

Principalul motor al cererii ridicate de electricitate continuă să fie creșterea utilizării aparatelor de aer condiționat, după un an de temperaturi record pe plan global și valuri severe de căldură, care au dus la folosirea surselor poluante de energie, cum este cărbunele.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Cererea globală de electricitate ar urma să înregistreze în 2024 și în 2025 cel mai rapid ritm de creștere din ultimele două decenii, subliniind rolul sporit al electricității în economiile noastre, precum și impactul valurilor severe de căldură”, spune Keisuke Sadamori, director în cadrul IEA.

Impactul asupra rețelelor electrice

Răcirea reprezintă aproximativ 10% din cererea globală de electricitate. În țările mai calde, poate duce la o creștere a cererii de electricitate de peste 50% în timpul verii, iar în regiunile cele mai calde, răcirea poate reprezenta peste 70% din cererea maximă de electricitate.

Menținerea centralelor pe cărbune

Pentru a face față vârfurilor de cerere cauzate de utilizarea intensivă a aparatelor de aer condiționat, operatorii de rețele sunt adesea nevoiți să apeleze la centrale pe cărbune.

În Marea Britanie, National Grid a solicitat activarea unei centrale pe cărbune în timpul unui val de căldură din iunie 2023, pentru a face față cererii crescute.

În China, o centrală pe cărbune a ars aproximativ 800 de tone de cărbune într-o singură oră în iunie pentru a ajuta la răcirea rezidenților din Shanghai.

Care sunt provocările pentru tranziția energetică?

Deși multe țări își propun să elimine treptat cărbunele, creșterea cererii de răcire face dificilă închiderea completă a centralelor pe cărbune. Acestea sunt adesea menținute ca rezervă pentru perioadele de vârf de cerere, chiar și în țările cu obiective ambițioase de energie regenerabilă.