• În perioada 2011-2022, România pierde 15% din capacitatea de producţie a energiei.
  • S-au închis multe dintre centralele pe cărbuni şi s-au montat circa 3.600 MW de centrale eoliene şi solare.
  • Grecia şi-a crescut cu 46% capacitatea de producţie, Germania cu 43%, Polonia cu 23%.

În timp ce România stagnează în domeniul energetic, alte țări și-au extins semnificativ capacitățile instalate. România a închis 15% din centralele sale și se confruntă acum cu dificultăți în a asigura alimentarea electrică suficientă, scrie ZF.

Date arată necesitatea unor investiții și modernizări în sectorul energetic românesc pentru a ține pasul cu evoluțiile internaționale.

România, a ajuns să importe masiv energie pentru a-şi acoperi consumul mărit de caniculă şi să-şi îndemne cetăţenii să folosească prudent aparatele de aer condiţionat.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

„Cauzele pentru limitele în producţia de energie electrică, precum şi pentru preţurile mari pe pieţele de energie, sunt multiple, dar se rezumă la elemente precum incoerenţele în  adoptarea unei Strategii Energetice Naţionale, birocraţie şi o abordare populistă, toate acesta contribuie la amânarea beneficiilor colective aduse de tranziţia energetică, un proces care se întâmplă deja în alte state UE”, a scris Alessio Menegazzo, CEO & country manager, PPC România, pe contul său de LinkedIn.

Cărbunele a fost devenit din nou un mare ajutor pentru securitatea energetică a românilor, iar guvernul va face tot ce este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Am căutat în aceste zile toate soluțiile posibile pentru a crește producția de energie electrică, în condițiile în care avem niveluri ridicate de consum. La această oră, consumul este de peste 8200MW. Și e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producția proprie pentru a nu apela la importuri mai mari”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Grecia și-a crescut capacitatea de producție a sistemelor energetice cu 46% din 2011

Grecii de la PPC au preluat cu 1,2 miliarde de euro activele pe care italienii de la Enel le aveau în România şi au devenit astfel unul dintre cei mai mari jucători din sistemul energetic local.

Creșterea de 46% se datorează investițiilor masive în energie solară și eoliană. În 2022, energia solară fotovoltaică a înregistrat cea mai mare creștere a capacității instalate. Și a ajuns la 23,34% din totalul capacității noi, comparativ cu 20,03% în 2021. În același an, pentru prima dată în istorie, Grecia a reușit să-și acopere integral necesarul de electricitate timp de cinci ore doar din surse regenerabile​.

Investițiile în energie curată au crescut considerabil. Au atins 1,8 miliarde de dolari în 2022, o creștere de 23,46% față de 2021​.  

Țara vizează o capacitate de stocare în baterii de 3,1 GW până în 2030.

Germania și-a crescut capacitatea de producție a sistemelor energetice cu 43% din 2011

Energia eoliană a devenit principala sursă regenerabilă și reprezintă peste 21% din generarea de electricitate. Capacitatea eoliană instalată a atins 64 GW în 2021, față de aproximativ 29 GW în 2011.

Capacitatea solară instalată a crescut și ea semnificativ. A ajuns la peste 58 GW în 2021.

Germania a fost lider mondial în capacitatea fotovoltaică instalată până în 2014.

Implementarea Legii Surselor de Energie Regenerabilă (EEG) a oferit tarife fixe și garanții de achiziție pentru energia regenerabilă, iar revizuirile ulterioare ale EEG au optimizat schema de sprijin și au îmbunătățit integrarea în piață a energiilor regenerabile.

Obiectiv pe termen lung? Țintă de 65% energie din surse regenerabile în mixul electric până în 2030.

Polonia și-a crescut capacitatea de producție a sistemelor energetice cu 23% 

Creșterea a avut loc în principal prin dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Generarea de energie regenerabilă a crescut cu 249% între 2011 și 2023, de la 10,8 TWh la 37,7 TWh. În 2023, energia regenerabilă a reprezentat 26% din producția totală de electricitate a Poloniei, în creștere de la 19,3% în anul precedent.

Energia eoliană onshore a devenit principala sursă regenerabilă. A generat 22,12 TWh în 2023, adică 14,6% din totalul producției de electricitate. Capacitatea instalată de energie eoliană a crescut de la 7,95 GW în 2021 la 9,63 GW în 2023. Biomasa și energia hidroelectrică au contribuit și ele la mixul energetic regenerabil și au generat 2,12 TWh (1,4%) și respectiv 1,81 TWh (1,3%) în 2023.

Obiective? Polonia țintește să producă 51% din energie din surse regenerabile până în 2040.

Ministerul Energiei din SUA a anunțat recent inițiativa FASST 

FASST vizează dezvoltarea capabilităților de inteligență artificială pentru descoperiri științifice, cercetare energetică și securitate națională.

Care sunt obiectivele? Construirea celor mai puternice sisteme A.I. integrate pentru știință, energie și securitate națională, transformarea vastelor depozite de date științifice produse în facilitățile DOE pentru a fi pregătite pentru A.I., și dezvoltarea următoarei generații de super-computere A.I. foarte eficiente energetic.

Un proiect de lege bipartizan în Senat propune alocarea a 2,4 miliarde de dolari anual pentru inițiativa FASST, pe o perioadă de 5 ani. Inițiativa se bazează pe infrastructura existentă a DOE și cele 17 laboratoare naționale.

Impact? Accelerarea inovațiilor în domeniul energiei curate și combaterea schimbărilor climatice, precum și îmbunătățirea gestionării rețelei electrice și a infrastructurii energetice.

Se vrea consolidarea poziției SUA ca lider global în aplicarea A.I. în sectorul energetic și științific.