• Ministerul Energiei și ANRE susțin modificarea legislativă.
  • Energia produsă pe blocuri se injectează în rețea.
  • Energia produsă pe blocuri se compensează financiar.
  • Locatarii primesc bani lunar în funcție de cota-parte energetică.
  • România deblochează 4.200 ha de acoperișuri cu potențial de 4.000 MW.
  • Articolul 70 din Legea 196/2018 permite implementarea rapidă.
  • Proiectul reduce decalajul între locatarii de bloc și cei de la casă.
  • A.P.C.E. promite un model ușor de replicat și fără birocrație excesivă.
  • Locuințele colective devin parte din tranziția energetică a orașelor.
  • România are peste 146.000 de prosumatori.
  • România are 2.000 MW în prosumatori.
  • 2023: energia livrată în rețea de prosumatori valorează +200 mil. €.

Peste 8 milioane de români locuiesc la bloc și, până acum, erau excluși de la “marea revoluție solară”. Asta se schimbă. Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie propune o soluție: conceptul de „Prosumator de Condominiu”. Adică blocurile pot produce energie verde pe acoperiș, iar fiecare locatar primește compensație financiară lunară, proporțional cu contribuția.

România are peste 4.200 de hectare de acoperișuri disponibile, echivalentul unui potențial fotovoltaic de 4.000 MW. Ministerul Energiei și ANRE susțin deja proiectul, iar o singură modificare legislativă poate pune soarele la muncă, chiar deasupra apartamentelor noastre.

Ce spune Dan Pîrșan, președinte al Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie, pentru Aleph Business?

Cum funcționează, concret, mecanismul de „Prosumator de Condominiu”? Cum primește locatarul compensația?

„Mecanismul funcționează simplu, inițial el a fost puțin mai complicat, dar cu ajutorul specialiștilor și în urma unei ședințe comune pe care am avut-o pe data de 10 aprilie 2025, cu ANRE și Ministerul Energiei, s-a conturat o formulă simplificată de adaptarea legislației actuale, așa cum ați spus și dumneavoastră, și va permite implementarea rapidă a acestui mecanism un impact direct. Deci cum se procedează?

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Practic, energia produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișul locurilor este injectată în rețea, iar fiecare locatar, membru al prosumatorului de condominiu sau al celor care aderă la acest proiect, sau toți în cazul în care proiectul este comun, este compensat financiar lunar, proporțional cu energia livrată în funcție de o așa numită cotă parte indiviză energetică a fiecărui apartament.

Adică, e clar, dacă ai o garsonieră cu puțini metri pătrați, primești mai puțin, dacă ai 3 camere, 4 camere, este în mod evident, primești mai mult. Deci este practic o soluție de echitate. În primul rând că nu mai avem discrepanța între cei care stau la bloc și stau la casă, și în al doilea rând, legislația actuală nu ar fi permis asemenea lucru. Ba din contră, energia ar fi fost livrată furnizorului timp de peste 2 ani, sau mai bine zis, 2 ani de la data facturării, și abia după 2 ani s-ar fi putut face compensarea financiară.

Ei bine, de data aceasta, prosumatorul de condominiu de la bloc poate beneficia de drepturile prosumatorilor normali și așa cum se conturează cu o lege pe care noi o așteptăm de 2 ani și jumătate în Parlament, se va întâmpla o compensare financiară pentru toți prosumatorii din România”, spune el.

Este fezabilă injectarea energiei în rețea din zeci de mii de blocuri? Cum evităm riscul tehnic?

„Păi o primește în momentul… luna viitoare, în momentul când furnizorul o va achita în contul asociației de locatari, iar asociația de locatari, tocmai aici este, să zic, noutatea, legea asociațiilor de proprietari va fi modificată, astfel încât aceasta să poată plăti membrilor prosumatorului de condominiu, să poată plăti ori în numerar, ori în contul lor IBAN, cota parte în diviză energetică din ce au produs panourile sus pe acoperiș”, adaugă el.

De ce credeți că România a întârziat atât de mult cu soluțiile pentru energia verde în mediul urban?

„Păi… este un joc de-a șoarecele cu pisica între prosumatori și ceilalți participanți, mă refer aici la furnizorii, operatorii de distribuție și producătorii de energie. Ce urmează este greu de estimat, probabil urmează în urma plății lunare, care se va întâmpla, probabil, cât de curând cu legea PLX 605 în Parlament.

Probabil vor fi cereri ca prețul viitor la care ni se va plăti energia să fie cât mai mic, cât se poate mai mic, iar furnizorii de energie să îl cumpere, să zic la ora prânzului când este mai ieftin cu 10 bani și să-l vândă vecinilor noștri cu 85 de bani. Adică o afacere la care nimeni n-ar zice nu”, spune el.