• România are cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Europa, conform analizei lui Adrian Băzăvan publicată în ZF.
  • Intensitatea energetică a PIB-ului României scade cu 69,6% între 1995-2022, a treia cea mai mare reducere din UE și depășește media europeană de 39,5%.
  • Creșterea eficienței energetice este susținută de modernizarea infrastructurii, adoptarea tehnologiilor avansate și politicilor publice eficiente.

România are cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Europa, la mai puțin de 50% din media europeană, dar obține a treia cea mai mare creștere economică între 1995-2022, prin utilizarea eficientă a resurselor.

Performanța economică și energetică arată că România optimizează consumul de resurse, crește productivitatea și reduce intensitatea energetică.

Între 1995-2022, intensitatea energetică a PIB-ului scade cu 69,6% și depășește media UE de 39,5%, spune Adrian Băzăvan, fondator al asociației Cred în România, potrivit ZF.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Investițiile în modernizarea infrastucturii cresc eficiența energetică

Creșterea eficienței energetice se bazează pe investiții în modernizarea infrastructurii, adoptarea tehnologiilor avansate și implementarea unor politici publice eficiente. Restructurarea din industrie reduce consumul de energie, iar sectoarele de servicii și agricultură beneficiază de tehnologii mai eficiente. Proiectele de reabilitare termică și schemele pentru energia regenerabilă sprijină reducerea consumului de energie și utilizarea surselor regenerabile, ceea ce diminuează dependența de combustibili fosili.

Eficiența energetică este un factor esențial

Conform Strategiei Energetice a României 2025-2035, eficiența energetică reprezintă un factor esențial pentru decarbonare și creșterea competitivității economice. Între 2011-2021, eficiența sistemului energetic crește de la 63% la 74%, depășește obiectivele naționale pentru 2020. Totuși, această creștere intensivă își atinge limitele, iar România preconizează un consum energetic mai mare, axându-se pe reîntoarcerea industriilor energointensive pentru securitate economică, mai spune consultantul în politici energetice și relații internaționale.