- România poate deveni hub regional pentru centre de date.
- Investițiile în energie cresc semnificativ în 2024–2025.
- Piața energetică stabilă atrage investitori, scrie ZF.
Investitorii nu apar în piețe care nu funcționează eficient, iar piața de energie din România se află în această situație în prezent. Totodată, lipsa unei certitudini cu privire la existența unei capacități reale de alimentare a unui consum viitor descurajează investițiile, scrie ZF.
Advertisment
Care sunt condițiile pentru atragerea investițiilor?
Pentru ca România să devină atractivă pentru investitori, este nevoie de soluționarea problemelor sistemice și de construirea unei încrederi solide că investițiile în producția de energie chiar au loc. Odată atins acest prag, România dispune de toate resursele necesare pentru a evolua într-un centru tehnologic regional, un fel de Silicon Valley est-european, cel puțin în domenii cu potențial ridicat, precum centrele de date.
Centrele de date sunt o oportunitate strategică
Centrele de date reprezintă un sector în plină afirmare în România. Deși în prezent există puține astfel de capacități, în momentul în care puterea instalată în producția de energie susține extinderea acestora, România poate deveni cu ușurință un Silicon Valley al Europei de Est. Această viziune este exprimată de Radu Mustaţă, energy & power development leader în cadrul Marsh, CEE Central, la ZF Power Summit 2025.
Titlurile zilei
Investițiile în energie prind contur
Investițiile în capacitățile de producție a energiei deja încep să se concretizeze. Pentru anul 2024, bilanțul indică un plus de 1.919 MW, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor publice oferite de Transelectrica.
2025 e un an record pentru energia verde
Pentru anul 2025, prognozele sunt optimiste. Conform anunțurilor oficiale cu privire la punerile în funcțiune și datelor ANRE referitoare la proiectele verzi aflate într-un stadiu avansat, România ar putea adăuga 2.854 MW noi. Astfel, 2025 devine cel mai bun an din ultimele trei decenii în ceea ce privește punerea în funcțiune a unor noi capacități energetice.