• OMV Petrom va începe furnizarea de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) din 1 ianuarie 2025.
  • Investițiile totale pentru dezvoltarea capacităților de producție a combustibililor sustenabili se ridică la 750 milioane de euro.
  • Capacitatea anuală estimată de producție a combustibililor sustenabili va fi de 250.000 de tone.

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, anunță că începe furnizarea de combustibil sustenabil pentru aviație din 1 ianuarie 2025. Inițiativa face parte dintr-un plan mai amplu de transformare a companiei, axat pe reducerea emisiilor de carbon și pe adoptarea unor soluții energetice mai ecologice.

Pentru a sprijini tranziția, OMV Petrom investește circa 750 milioane de euro în rafinăria Petrobrazi. Fondurile vor fi folosite pentru construirea unei instalații dedicate producției de combustibili sustenabili, inclusiv SAF și HVO (ulei vegetal hidrotratat), precum și pentru două instalații care vor produce hidrogen verde. Instalația SAF/HVO va avea o capacitate anuală estimată de 250.000 de tone, iar investițiile se ridică la 560 milioane euro. Asta va permite ajustarea mixului de produse în funcție de cererea pieței și disponibilitatea materiilor prime.

Producția de hidrogen verde

Cele două instalații destinate producerii de hidrogen verde necesită o investiție de circa 190 milioane euro, din care până la 50 milioane euro vor proveni din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). Unitățile vor avea o capacitate totală de 55 MW și vor produce anual circa 8.000 de tone de hidrogen verde, esențial pentru procesul de obținere a biocombustibililor.

Titlurile zilei

BNR: INFLAȚIA CONTINUĂ SĂ CREASCĂ
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
AFECTEAZĂ VICTORIA LUI TRUMP INTEL?
PREȚUL PETROLULUI SCADE CU PESTE 1%
CE ÎNSEAMNĂ VICTORIA LUI TRUMP PENTRU BVB?
CE PROMITE TRUMP PENTRU SUA?

Integrarea hidrogenului verde în producția SAF și HVO va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu cel puțin 70% comparativ cu combustibilii convenționali.

Ca parte a Strategiei 2030, OMV Petrom planifică investiţii de peste 1 miliard de euro pentru decarbonarea transportului Bucureşti, inclusiv prin dezvoltarea de combustibili regenerabili.

”Anul acesta, am luat decizia finala de investiţie pentru construcţia, la rafinăria Petrobrazi, a unei capacităţi de producţie de 250 mii tone/an de biodiesel şi SAF, care este aşteptată să intre în producţie în 2028”,  spune Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing, pentru ZF.

OMV Petrom este detinută în proportie de 43% de acţionari români (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). Grupul austriac OMV deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.