• Nuclearelectrica semnează contractul în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă.
  • Proiectul prelungește durata de viață a reactorului cu încă 30 de ani, cu termen de finalizare pentru anul 2029.
  • Retehnologizarea va evita emisiile a aproximativ 5 milioane de tone de CO2 anual, care contribuie semnificativ la reducerea impactului asupra mediului.

Astăzi, 19 decembrie, Nuclearelectrica semnează contractul pentru retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă, un proiect estimat la 1,9 miliarde de euro. Proiectul vizează extinderea duratei de operare a reactorului, pus în funcțiune în 1996, cu încă 30 de ani.

Retehnologizarea are mai multe etape

  • Faza 1 : A început în 2017 și sa concentrat pe identificarea activităților necesare pentru retehnologizare. Aceasta a culminat cu elaborarea unui studiu de fezabilitate aprobată în februarie 2022.
  • Faza 2 : Va include asigurarea resurselor financiare și obținerea avizelor necesare pentru implementarea proiectului.
  • Faza 3 : Va începe odată cu oprirea reactorului și va implica lucrările efective de retehnologizare, urmate de repunerea acesteia în funcțiune.

Proiectul este planificat să fie finalizat până în 2029, ceea ce va permite continuarea operării reactorului într-un mod sigur și eficient.

 „Investițiile în energie reprezintă o componentă esențială a viziunii Guvernului de a pregăti viitorul energetic curat și durabil. Felicit Nuclearelectrica pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă și pentru întreg portofoliul de investiții, menite să contribuie la stabilitatea energetică a României”, spune Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului

Titlurile zilei

ÎN CE INVESTEȘTI AZI?
CE RATING THE FITCH DATORIEI SUVERANE?
ALTEX CUMPĂRĂ BRICO DÉPÔT ROMÂNIA
INVESTITORII SIMT CĂ PIAȚA BULL CONTINUĂ ȘI ÎN 2025
VREA ROMÂNIA COALIȚIA LA GUVERN?
BITCOIN AJUNGE LA 108.300 $, NOU ATH

România și-a asumat rolul de lider regional în domeniul energiei nucleare. Dorim să fim pionieri în dezvoltarea de reactoare de mici dimensiuni, deja am semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, am reușit să semnăm contractul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, iar astăzi am semnat și contractul final pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară Cernavodă, pe care o vom putea exploata pentru încă 30 de ani. Am reușit în ultimul an și jumătate să atragem finanțări nerambursabile de aproape 14 miliarde de euro și să respectăm deviza asumată: investiții, investiții, investiții. Felicit pe această cale conducerea Nuclearelectrica pentru munca depusă și pentru că am reușit împreună să deblocăm proiecte vitale pentru România, “declară Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Obiectivul retehnologizării Unității 1 a CNE Cernavodă este de a asigura funcționarea unității pentru un alt ciclu de viață în condiții de siguranță și eficiență economică. Pentru a atinge acest obiectiv, toate activitățile de pregătire și implementare a Proiectului de retehnologizare U1 se desfășoară în conformitate cu standardele de excelență și cu experiența internațională dobândită în urma retehnologizării altor unități nucleare CANDU la nivel global. Acesta este un proiect cheie care va prelungi durata de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare a României prin evitarea a încă 5 milioane de tone de emisii de CO2 anual. Suntem dornici să lucrăm cu parteneri de renume internațional care au contribuit istoric la performanța operațională actuală a Unităților 1 și 2 de la Cernavodă”, declară Cosmin Ghiță, Chief Executive Officer, Nuclearelectrica.