• Ministrul Burduja publică pe Facebook schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie și gaze, ca răspuns la creșterile de prețuri din Europa.
  • Prețurile rămân neschimbate, cu schema pentru energie electrică prelungită până pe 1 iulie și cea pentru gaze până la 1 aprilie 2026.
  • Sunt propuse măsuri pentru facilitarea tranzacțiilor și sporirea transparenței, ce stimulează concurența și reduc costurile.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță pe Facebook că, așa cum a promis, propunerea Ministerului Energiei cu privire la schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale a fost făcută publică.

Această decizie vine ca răspuns la instabilitatea regională și la creșterile semnificative ale prețurilor pe piața europeană, iar Guvernul României își asumă responsabilitatea de a proteja cetățenii și de a sprijini competitivitatea companiilor locale.

Ce spune ministrul Energiei?

„Aşa cum am promis, am pus astăzi în transparenţă propunerea Ministerului Energiei privind schema de compensare-plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În faţa instabilităţii regionale, având în vedere creşterile semnificative de preţuri la energie pe piaţa europeană, Guvernul României şi-a asumat să îi protejeze pe români şi să susţină competitivitatea companiilor româneşti”, scrie ministrul pe Facebook.

Titlurile zilei

ce urmează pentru imobiliare?
ce se alege de burse?
bvb suspendă restart energy one
Gen Z reduce consumul de vin
Chimcomplex construiește fabrica de poliepoxizi în Oneşti
Banca de Investiţii şi Dezvoltare e lansată oficial

Schema de compensare se extinde

Conform declarațiilor, prețurile la energie electrică și gaze naturale vor rămâne în aceleași condiții ca până în prezent.

Schema pentru energia electrică este prelungită până la 1 iulie, iar cea pentru gaze naturale va fi aplicată timp de 12 luni, până la 1 aprilie 2026.

Care sunt măsurile pentru creșterea lichidității și transparenței pe piață?

În plus, sunt propuse măsuri menite să crească lichiditatea pieței, ce facilitează tranzacțiile între producători și furnizori, și măsuri pentru sporirea transparenței.

Toate aceste inițiative au ca scop stimularea concurenței pe piață și reducerea prețului energiei.