• Ministerul Energiei lansează un program de 150 milioane euro pentru eficiență energetică în industrie, cu finanțare din Fondul pentru Modernizare, scrie ZF.
  • Sprijinul se adresează companiilor din industriile incluse în schema EU-ETS, care implementează tehnologii de vârf (BAT) pentru modernizarea proceselor și instalațiilor industriale.
  • Ajutorul de stat poate ajunge până la 30 milioane euro per proiect, iar perioada de consultare publică a ghidului este de 30 de zile de la publicare pe site-ul Ministerului Energiei.

Ministerul Energiei lansează cel mai ambițios program de până acum pentru eficientizarea energetică a industriei românești. Programul beneficiază de un buget total de 150 de milioane de euro, ce provine din Fondul pentru Modernizare. Sprijinul financiar susține investițiile în tehnologii avansate care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la scăderea consumului de energie, atât electrică, cât și termică, scrie ZF.

Care e impactul programului asupra emisiilor și consumului energetic?

Investițiile finanțate prin acest program produc efecte pozitive semnificative asupra mediului. Ele reduc emisiile de CO2 echivalente anual și generează economii importante de energie, exprimate în megawați-oră (MWh).

Reducerile provin din aplicarea tehnologiilor moderne în procesele industriale, cu accent pe întreprinderile participante la schema europeană EU-ETS pentru comercializarea certificatelor de emisii.

Titlurile zilei

CE FINANȚARE PRIMEȘTE FERMIERUL?
GLOBINVEST VINE CU GIBEFETF
CE URMEAZĂ PENTRU IMOBILIARE?
CE URMEAZĂ PENTRU MOON RESORTS?
CE URMEAZĂ PENTRU TAXI HOLDING?
Wendy’s deschide oficial al doilea restaurant din România

Care sunt tehnologiile susținute?

Ministerul Energiei oferă sprijin pentru adoptarea celor mai bune tehnologii disponibile (BAT) în întreprinderile industriale eligibile. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reafirmă angajamentul ferm pentru o economie sustenabilă, sigură și competitivă. El accentuează importanța creșterii eficienței energetice în instalațiile industriale, și o consideră esențială pentru atingerea obiectivelor climatice și reducerea costurilor operaționale.

Programul facilitează accesul la finanțări pentru tehnologii de captare, transport, stocare și utilizare a dioxidului de carbon, considerate cruciale pentru decarbonizarea industriilor grele. Încurajează modernizarea instalațiilor existente la nivel BAT în industriile oțelului, cimentului, petrolului, gazelor naturale și în sectorul energetic.

Investițiile în tehnologii de ultimă generație joacă un rol cheie în reducerea emisiilor și în îmbunătățirea performanței industriale. Ministerul rămâne deschis la dialog și colaborare pentru identificarea celor mai eficiente mecanisme de sprijin.

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor?

Operatorii economici pot depune proiecte dacă sunt entități cu personalitate juridică, înregistrate în România sau în alt stat membru al Uniunii Europene, cu condiția să figureze în Registrul Comerțului. Trebuie să desfășoare activități industriale în România în domeniile prevăzute de Anexa I a Directivei 2003/87/CE și să dovedească participarea în schema EU-ETS la momentul depunerii cererii.

Care sunt condițiile financiare și tipurile de investiții eligibile?

Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat prin program ajunge la 30 de milioane de euro pentru fiecare beneficiar sau proiect de investiții și poate acoperi până la 100% din costurile eligibile, conform Ghidului.

Printre activele considerate eligibile se numără instalațiile și echipamentele specifice din industrie care asigură economii de energie primară, conform auditului energetic. Exemplele includ linii de producție, compresoare, motoare, pompe, boilere, sisteme de management al energiei, cuptoare și alte echipamente tehnologice.

Programul nu finanțează instalațiile de producere a energiei din surse regenerabile, echipamentele bazate pe combustibili fosili (inclusiv gaze naturale), precum și investițiile din domeniile cogenerării, încălzirii și răcirii centralizate și producției de energie electrică.

Ministerul Energiei publică Ghidul solicitantului pe site-ul oficial. Acesta intră în consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice de la data publicării, timp în care se pot trimite observații, sugestii și propuneri de îmbunătățire.