- EY: 71% din companii își definesc o strategie energetică.
- EY: 70% vor să investească în producția proprie de energie.
- EY: 64% spun că energia afectează profitul și competitivitatea.
- EY: 66% caută acces sigur la surse de energie.
- EY: 42% vor ca furnizorii să devină parteneri.
- EY: Cererea de energie dublează până în 2050.
- EY: 3/4 din creșterea cererii vine din zona companiilor.
- EY: 71% vor soluții digitale și A.I. în managementul energiei.
- EY: 1 din 3 companii vede furnizorii ca soluții avansate.
- EY: Furnizorii riscă să piardă clienți dacă nu inovează.
Energia nu mai este un simplu cost operațional.
Advertisment
Pentru tot mai multe companii, devine un factor strategic esențial pentru competitivitate, creștere și sustenabilitate.
Potrivit unui studiu EY derulat pe 8 piețe internaționale, peste 70% dintre companii își regândesc strategia energetică și vor să investească în surse proprii de electricitate.
Titlurile zilei
În același timp, două treimi reclamă lipsa accesului la energie sigură, iar 64% spun că volatilitatea prețurilor le reduce marja de profit.
Pe fondul acestor transformări, furnizorii de energie trebuie să se reinventeze: să ofere soluții personalizate, sustenabile și integrate digital, pentru a rămâne relevanți în relația cu mediul de afaceri.
Ce spune Mihai Drăghici, Partener, Consultanță, EY România?
70% dintre companii vor să investească în energie proprie. Ce înseamnă asta, concret, pentru piață? De ce nu mai este energia doar un „cost operațional” pentru companii?
„Vedem într-adevăr o schimbare pe piața energiei, și nu doar la nivel global, regional, ci și în România. Tot mai multe companii aleg să investească în propria producție de energie pentru a-și securiza un avantaj competitiv și a-și gestiona mai bine riscurile asociate cu creșterea prețurilor.
Modelul tradițional era cel în care câteva companii de stat produceau energie la nivel centralizat, de exemplu și produc în continuare, cum este Electrica, cum Hidroelectrica, care apoi se transportă și distribuie energia la locurile de consum fără prea mari variații de preț între regiuni.
Față de acest model centralizat, în prezent, firmele au constatat că este din ce în ce mai avantajos să producă energie pe plan local, astfel decuplându-se de acest mix național de producție a energiei.
Iar în ultimii ani, când a fost înregistrată o volatilitate a prețului foarte mare, cei care au avut această producție de energie și nu au depins de acest mix energetic, au avut de câștigat, pe de o parte pentru că au avut acces la energie ieftină, pe de altă parte pentru că nu au plătit taxele de transport, de distribuție a energiei electrice.
Ei au avut un avantaj competitiv față de piață și acest lucru a fost conștientizat și este conștientizat din ce în ce mai mult în ultima perioadă.
Practic, energia regenerabilă a fost democratizată prin producția la locuri de consum, în special prin intermediul panourilor fotovoltaice, care deja au acum un cost de instalare și de operare semnificativ mai mic față de cea de costul energiei de la giganții energetici, de la giganții naționale.
În acest context și având în vedere inclusiv programele de finanțare pe care le oferă Ministerul Energiei, precum cele pentru dezvoltarea de noi capacități de producție, finanțare nerambursabilă prin fondul de modernizare.
Ministerul Energiei chiar a anunțat un nou astfel de program cu finanțări care se pică până la 20 de milioane de euro pe proiectul de dezvoltare a producției de energie. Valoarea finanțării pe megawatt este de aproximativ de până la 450 de mii de euro pe megawatt. Aceasta este o oportunitate semnificativă pentru companiile din România să investească în producția de energie și să își reducă și mai mult costul energiei.
În tot acest context și având în vedere și prognozele de creșterea celei de energie, considerăm că companiile se vor uita tot mai atent la oportunitățile de producție a energiei și la optimizarea consumului de energie și sperăm că vor beneficia cât mai mult acest program de la Ministerul Energiei în perioada următoare”, spune el.