• ANRE emite în 2024 autorizații pentru 6.000 MW, iar în 2025-2026 noi capacități regenerabile se racordează la rețea, spune ZF.
  • ANRE implementează garanții de origine și dezvoltă mecanismul Peak shaving pentru reducerea vârfurilor de preț.
  • România depășește 200.000 de prosumatori, cu 2.400-2.500 MW instalați, iar tendința continuă în 2025.

Ce se întâmpla cu interesul investitorilor pentru energia regenerabilă?

Apetitul investitorilor pentru sectorul energetic local rămâne pe un trend ascendent, reflectând încrederea în piață și în oportunitățile de dezvoltare a energiei regenerabile, afirmă George Niculescu, președintele ANRE, la ZF Power Summit 2025.

În 2024, ANRE emite autorizații de înființare pentru aproximativ 6.000 MW de energie, iar în perioada 2025-2026 o cantitate semnificativă de capacitate nouă se racordează la rețea, majoritatea proiectelor sunt axate pe surse regenerabile.

Capacitatea de producție crește

În primele două luni din 2025, ANRE acordă 30 de autorizații de înființare, care însumează 650 MW, și licențe de exploatare comercială pentru 458 MW.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

În prezent, cererile pentru autorizații de înființare totalizează 1.200 MW prin 52 de solicitări, iar această cifră continuă să crească.

Peste 99% dintre solicitări vizează energia regenerabilă, în special eoliană și fotovoltaică, iar 75 MW sunt licențiați pentru stocare.

Care sunt reglementări și mecanisme de piață?

ANRE colaborează cu Ministerul Energiei pentru implementarea garanțiilor de origine, un instrument ce permite producătorilor de energie regenerabilă să-și monetizeze mai bine producția.

Totodată, ANRE dezvoltă un mecanism de Peak shaving, menit să reducă vârfurile de preț printr-un nou cadru de reglementare, cu potențial de aplicare la nivel regional.

De ce este importantă producția în bandă a proiectelor?

Accelerarea construcției de capacități de producție în bandă devine o prioritate. Proiectele centralei de la Iernut și a unității de 1.700 MW de la Mintia contribuie semnificativ la stabilizarea sistemului energetic.

România continuă programul nuclear prin dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și a proiectului de la Doicești.

Sectorului de stocare și distribuție se dezvoltă

Apariția noilor capacități de stocare permite livrarea energiei în rețea la prețuri optime și contribuie la reducerea fluctuațiilor de preț.

 În sectorul distribuției de gaze naturale, rețelele finanțate prin POIM și programul Anghel Saligny se extind.

Numărul prosumatorilor crește

România depășește pragul de 200.000 de prosumatori, cu o putere instalată de aproximativ 2.400-2.500 MW.

 Producerea energiei la locul de consum devine tot mai populară, iar tendința de creștere se menține și în 2025, pe fondul interesului crescut pentru costuri reduse și independență energetică.