• Eolienele depășesc cărbunele în mixul energetic românesc, scrie ZF.
  • Piața eoliană reîncepe să crească după 10 ani de stagnare.
  • Germania și Danemarca domină energia eoliană în UE.

Energia eoliană asigură peste 13% din producția totală de energie a României și depășește ușor cărbunele, care are o pondere de 12,93%. Astfel, eolienele ocupă poziția a patra în mixul energetic național. Deși energia hidro rămâne liderul de necontestat, proiecțiile Strategiei Energetice a României arată că până în 2030, eolienele pot urca pe podium, pot depăși chiar și gazul, dacă investițiile și dezvoltările planificate se realizează, scrie ZF.

Care e dinamica pieței?

România dispune în prezent de aproximativ 3.000 MW instalați în parcuri eoliene, majoritatea provin din primul val de investiții, desfășurat între 2009 și 2014. După acea perioadă, piața stagnează timp de aproape un deceniu. Totuși, din 2024, investitorii revin în forță, iar primii 50 MW noi sunt deja conectați la rețea, ce semnalează o relansare a interesului pentru această sursă de energie regenerabilă.

Care sunt schimbările în structura energetică?

Potrivit rapoartelor anuale ale ANRE, anul în curs marchează al doilea an consecutiv în care energia eoliană depășește cărbunele în cadrul mixului energetic național. Această evoluție reflectă una dintre cele mai importante transformări din sectorul energetic românesc, care anterior era dominat de producția în termocentrale. Scăderea consumului și închiderea treptată a unor termocentrale contribuie la această schimbare de paradigmă.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Care e situația la nivel european?

Germania instalează anul trecut peste 4.000 MW în proiecte eoliene și ajunge la un total de 72.600 MW, ceea ce înseamnă că energia eoliană reprezintă 30% din mixul său energetic. În Danemarca, procentul este și mai impresionant: 56% din energia totală provine din surse eoliene și stabilește un reper de excelență pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene. România se aliniază treptat acestui trend, odată cu relansarea investițiilor în eoliene.