• Prosumatorii creditează furnizorii cu 150 milioane € fără dobândă.
  • Energia injectată în rețea atinge 1,2 TWh în 2024.
  • Furnizorii amână plata energiei până în 2026.
  • Capacitatea instalată de prosumatori ajunge la 2,4 GW în 2024.
  • Prosumatorii adaugă 1,1 GW într-un singur an.
  • România rămâne singura țară UE cu plata la 2 ani.
  • Parlamentul blochează de 2 ani legea PL-x 605/2023.
  • ANRE permite întârzierile prin Ordinul 15/2022.
  • Legea propusă introduce plata lunară garantată.
  • ANRE: România are 121.304 de prosumatori.
  • Capacitatea prosumatorilor români are circa 1.600 MW.
  • În 2023, energia livrată în rețea de prosumatori valora peste 200 mil. €.

Prosumatorii români devin, fără voia lor, băncile sistemului energetic. În 2024, injectează în rețea 1,2 Tera Wat oră de energie, suficient cât să alimenteze un milion de gospodării timp de o lună, conform datelor oficiale obținute de Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România.

Dar furnizorii de energie nu i-au plătit nici până azi. Ba chiar mai mult. Nu vor plăti nici anul acesta. Nici anul viitor. Poate în 2026. Dacă emit facturi. În total, s-au adunat peste 150 milioane de euro. O linie de credit mascată, fără dobândă, oferită companiilor energetice din banii și soarele oamenilor.

România e singura țară din Europa unde energia livrată e răsplătită cu… promisiuni. Iar legea care ar schimba sistemul stă, de doi ani, pe un raft din Parlament.

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Ce spune Dan Pîrșan, președintele APCE, pentru Aleph Business?

Cât de mare este, în realitate, această linie de credit mascată oferită de prosumatori în 2024? Există un calcul complet?

„Deci dacă în 2022 cumulat cu 2023, am comunicat fix acum un an de zile că era vorba de aproximativ 50 de milioane de euro, de data aceasta, numai în 2024, prosumatorii din România au injectat în rețea o cantitate uriașă de 1,2 teravați oră/energie, cantitate care ar fi suficientă, de exemplu, pentru București-Ilfov, în totalitatea lui, cu absolut tot ce consumă în acea zonă, timp de două luni și jumătate. Deci în 2022, 2023 și 2024, prosumatorii români au creditat fără dobândă furnizorii de energie din România cu peste 150 de milioane de euro. S-a ajuns aici, deoarece, așa cum am și comunicat, România este singura țară din Europa unde energia este plătită la 24 de luni, culmea, de la data facturării, spun asta, deoarece există furnizori de energie pe care nu vreau să îi numesc, care de trei ani de zile nu au facturat.

În țările vest europene, mecanismele de compensare pentru surplusul de energie electrică injectat în rețea de către prosumatori variază, dar compensarea pentru energia injectată în rețea se realizează lunar sau conform ciclului obișnuit. În România, datorită Ordinului 15, emis de ANRE, spunem noi că a fost o înțelegere între ANRE și furnizorii de energie, căci altfel nu ne explicăm de ce în România lucrul ăsta s-ar întâmpla așa, fără absolut nicio cauză. Deci, conform Ordinului 15, energia prosumatorilor între 1 și 200 kWh este decontată financiar abia după 2 ani de zile, iar unii furnizori chiar au, să zicem, inițiativa de a cere prosumatorilor, de a se face cereri lunare de compensare financiară după acei 2 ani de zile”, spune el.

De ce nu sunt plătiți prosumatorii lunar, ca în restul Europei? Care sunt argumentele furnizorilor și ale autorităților?

„Furnizorii nici nu au nevoie de argumente. Furnizorii beneficiază de o linie de credit gratuită, pusă la dispoziție de către prosumatori, iar ANRE-ul este cunoscut că nu a reglementat pentru prosumatori de când aceștia au apărut și au fost văzuți mai degrabă ca un dușman decât, să zicem, o componentă pozitivă a sistemului energetic. Iată că prosumatorii acum au ajuns la o cantitate de 1,2 terabați. Iată că, de exemplu, în 2025 estimăm că ne apropiem de 2 terabați. Este o cantitate de energie pe care noi o producem în orașe. O producem în localități. Ea este doar transportată pe rețelele de joasă și de medie tensiune. Și iată că la toată lumea le convine starea de fapt. Rezolvarea există, dar ea nu se votează.

Paradoxal, în Parlament trenează proiectul de lege PLX 605 din anul 2023, care definește clar prosumatorul, definește plata lunară pentru cei cu puteri între 1 și 200, definește dreptul de a compensa energia pe mai multe locuri de consum și mai multe facilități. Timp de 2 ani de zile parlamentarii puterii au jucat, să zicem, ping-pong cu această lege, au tergiversat adoptarea prin amânare și au făcut inclusiv niște propuneri otrăvite, mai ales în Comisia de Industrie și Servicii, unde se întâmplă tot felul de minuni, le zicem noi, împotriva prosumatorilor. Această lege, este important de știut, a fost viciată inițial în Comisia de Industrie și Servicii, crescând pragul prosumatorilor la 900 de kB, care este anormal și contrar legislației europene, și a fost întoarsă de către președintele Klaus Iohannis la vremea respectivă în Parlament și de atunci, pur și simplu, este tărăgănată și tergiversată adoptarea ei, ca și cum ar fi o chestiune băgată la sertar”, adaugă el.

Care este apelul APCE către Guvern și Parlament în acest moment? Ce se poate face urgent, mâine?

„Da, chiar mâine ar trebui să iasă din Comisia Economică a Parlamentului, unde este pentru a treia oară, dacă îmi aduc bine aminte. Chiar mâine ar trebui ca ANRE-ul să nu mai ceară amânări, pentru că, trebuie să o spun public, ANRE-ul de două săptămâni, sau chiar trei, cere amânări de studiu la această lege în Comisia Economică. Și chiar săptămâna viitoare, dacă săptămâna aceasta iese din Comisia Economică, invit parlamentarii români, chiar fiind în campanie, invit parlamentarii români să aprobe această lege, să o treacă prin Camera Deputaților, care este for decizional. De asemenea, invit pe această cale parlamentarii români să adopte în regim de urgență și uniformizarea TVA-ului la 9% pentru baterii, pentru că Ministerul de Finanțe consideră că tot sistemul fotovoltaic merită 9%, conform legii din 2023, mai puțin bateriile, care s-ar fabrica, nu știu unde, și ar trebui să suporte 19%. Deci, cam acestea sunt doleanțele noastre, legat de legiuitori, să dea drumul la legislația care este și pe care dânșii au făcut-o”, spune el.