• SUA transmite Europei să cumpere mai multe gaze americane.
  • Europa este deja cel mai mare client pentru GNL americane.
  • Europa reprezintă 55% din exporturile GNL ale SUA, în 2024.
  • Mulţi clienţi preferă achiziţiile de pe piaţa spot.

Trump le dă europenilor timp să respire şi în prima zi ca preşedinte al SUA le cere să facă ceea ce ei fac deja: să cumpere mai multe gaze americane. Motivul? Să evite suprataxarea exporturilor. Pentru politicile de comerţ extern, care interesează cel mai mult Europa şi lumea întreagă, cel mai puternic politician al lumii vine cu declaraţii şi ameninţări:

Tarife de 25% pe importurile din Mexic şi Canada şi îndemnarea Uniunii Europene să cumpere mai mult petrol şi mai multe gaze americane dacă vrea să evite tarife americane – un instrument pentru îndreptarea deficitului. În 2024, Europa, regiune în care este inclusă şi Turcia, a reprezentat 55% din exporturile totale GNL ale SUA, în timp ce 34% din livrări s-au dus în Asia şi doar 11% în America de Sud. Se va mulţumi Trump cu atât? Între timp, unii oameni de afaceri din Europa intră cu entuziasm în noua epocă de aur promisă de Trump. Alţii, cu prudenţă…

Ce spune Dumitru Chisăliță, președinte, Asociația Energia Inteligentă pentru Aleph Business?

Europa este deja cel mai mare client pentru GNL americane. Exporturile americane de GNL sunt aşteptate să se dubleze până la sfârşitul acestui deceniu. Trump şi l-a ales în echipa sa la conducerea Departamentului Energiei pe Chris Wright, care a condus şi Liberty Energy, a doua companiei de fracturare hidraulică în funcţie de mărime din America de Nord. Acesta a făcut clar că prioritatea sa numărul 1 este de a extinde producţia de energie, inclusiv energie nucleară şi GNL.

Titlurile zilei

Trump impune tarife comerciale reciproce pentru zeci de țări
Acțiunile Apple și Nvidia scad după anunțul lui Trump
Piețele globale scad puternic
Isărescu: economiile se schimbă din cauza crizelor
CUM SE MIȘCĂ BVB?
ROBOR la 3 luni scade la 5,89%

,,Este o situație care a apărut după criza din 2022. Atunci s-a creat această comutare de la dependența de gazele din Rusia la această dependență. Pentru că putem vorbi despre dependență, având în vedere că în momentul de față Europa cumpără 55% din gazele produse în America. Este vorba despre o Europă extinsă, inclusiv Turcia și alte state care nu sunt neapărat membre ale Uniunii Europene. Dar, repet, această tendință a început acum trei ani.”

Ce face Europa cu energia?

,,Ea s-a dezvoltat în mod continuu și cel mai probabil va continua în anul 2025. Pe fondul acestor recomandări, dar și al modificărilor comerciale care există în Europa, Europa va ajunge să importe mai mult de jumătate din gazele necesare din Statele Unite. Din punctul meu de vedere, am și făcut o analiză în urmă cu două luni. Spuneam atunci că Uniunea Europeană, practic, cumva și-a dat acceptul pentru ceea ce înseamnă oprirea tranzitului prin Ucraina, tocmai pentru a favoriza creșterea gazelor din SUA și pentru a bloca eventualele taxe care urmau să se aplice Europei.”

,,Și cred că ceea ce am scris atunci, analiza pe care am făcut-o în urmă cu două luni, în momentul de față, se pune în practică. În momentul de față, administrația Trump vede că Uniunea Europeană cumva a rezolvat această problemă, sau, mă rog, tendința aceasta de a reduce gazele din Federația Rusă care ajungeau în Europa și care treceau prin Ucraina, iar acum va trebui să se înlocuiască cu ceva. Acest ceva, cel mai probabil, vor fi gaze din SUA.”

Canada și Mexic au intrat în acest carusel al taxelor mari

,,Estimez că discutăm de o creștere de cel puțin 10% a importurilor americane în Europa în anul 2025. Probabil că Uniunea Europeană va ajunge să importe cele mai multe gaze din SUA și este probabil ca, cel puțin deocamdată, această mișcare să prevină creșterea taxelor pe care Uniunea Europeană ar fi urmat să le plătească ca urmare a deciziilor comerciale din America. Cred că, cumva, sacrificarea Ucrainei din această perspectivă a fost salvarea Europei de a ajunge să plătească taxe. Așa cum am văzut deja, Canada și Mexic au intrat în acest carusel al taxelor mari, pe care urmează să le achite în situația în care mărfurile vor ajunge în Statele Unite.”