• Darcom dezvoltă un laborator solar la UPT.
  • Laboratorul are 12 panouri și 5 kWp putere instalată.
  • Laboratorul vine cu un sistem hibrid cu 2 baterii litiu-fier-fosfat.
  • Proiectul e dezvoltat de Darcom & Victron Energy.
  • Darcom are afaceri de 100 mil. lei în 2023.
  • Proiectul e parte din misiunea Darcom de formare practică.

Un laborator solar construit cu know-how românesc și tehnologie olandeză duce energia regenerabilă din teorie în practică. La Universitatea Politehnica Timișoara, Darcom Energy, companie românească fondată de antreprenorul Cornel Eftenoiu și Victron Energy din Olanda dezvoltă o micro rețea funcțională, cu 12 panouri fotovoltaice și o putere instalată de 5 kWp. Studenții pot simula scenarii reale de funcționare, în regim off-grid sau grid-tied.

Este deja al treilea sistem donat de Darcom către o instituție de învățământ, în cadrul unei misiuni mai ample, de formare a unei noi generații de specialiști în energie regenerabilă. Darcom încheie 2023 cu o cifră de afaceri de 100 milioane de lei și 120 de angajați.

Ce spune Diana Stângă, project manager, Darcom Energy, pentru Aleph Business?

Ce înseamnă, concret, acest laborator pentru studenți și pentru viitorul industriei de energie regenerabilă din România?

„Ne bucurăm să fie a treia inițiativă pe care o facem pentru studenți. Pentru noi, educația este un pilon foarte important și ne dorim ca studenții să aibă acces la ultima generație sau echipamentele care se regăsesc în piață, echipamente care pot oferi reale soluții la aceste provocări ale rețelei electrice cu care ne confruntăm. Fiind un sistem hibrid, el face o susținere a rețelei, atât din punct de vedere al clientului sau al beneficiarului, cât și un sprijin și un suport pentru rețeaua națională de energie. Vorbim de acele fluctuații, tensiuni nepotrivite pentru a avea o energie de calitate și a evita întreruperile din timpul zilei sau când apar aceste supra-solicitări ale rețelei electrice naționale”, spune ea.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Laboratorul permite simularea unor scenarii reale, ne puteți explica câteva exemple de utilizare practică?

„Sigur că da. Vorbim de situații care se întâmplă din ce în ce mai des. Piața sistemelor fotovoltaice a avut o creștere exponențială și cumva toată lumea știe, a fost în atenția publicului. S-au instalat foarte multe sisteme, numai că ele vin cu o provocare și anume provocarea de a injecta această energie în rețea în anumite momente. În acele momente, sistemele fotovoltaice pur și simplu încetează în a funcționa, adică nu mai livrează nici măcar clientului această energie. Un sistem hibrid asta face, vine și îți mută energia în timp pentru momentul când ai nevoie de ea. Și ai nevoie de ea în seara când poate nu ai soare sau în acele momente de prânz, când toată lumea injectează și tu atunci poți eventual să îți încarci bateriile și folosești energia produsă dimineața sau când ai consumator și de ce nu, integrează și alte surse de energie pe care le putem folosi și consumatori pe care îi putem administra.

Adică facem niște automatizări și pornim consumatorii, cei care se poate, vorbim de o mașină de spălat, o programăm și o pornim în momentul când avem energie de la soare. Sau preîncălzim casa, folosim pompe de căldură când această energie este din abundență și seara va fi doar o menținere a temperaturii. Cumva optimizăm resursele pe care le avem, mutăm energia în momentul în care este necesară și susține rețeaua națională de energie prin evitarea acestor consumatori puternici sau o injecție foarte mare, ceea ce nu poate susține în acel moment”, adaugă ea.