• FPE: O eventuală reducere a TVA la energie e o măsură echitabilă.
  • FPE: Măsură poate atenua efectele volatilității pieței.
  • FPE: România trebuie să combată sărăcia energetică.
  • Feb. 2025: C.E. vine cu un plan pentru reducerea costurilor la energie.
  • Burduja: Cei ce depășesc 255 kWh/lună pot avea facturi mai mici.

O eventuală reducere a TVA la energie este o măsură echitabilă, cu potențialul de a atenua efectele volatilității pieței, iar România trebuie să adopte de urgență mai multe măsuri concrete și echitabile pentru a combate sărăcia energetică, consideră Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie și Federația Patronală a Energiei.

În februarie 2025, Comisia Europeană prezintă un plan pentru reducerea costurilor la energie în UE, care include și recomandarea ca statele membre să reducă taxele naționale pe electricitate pentru a sprijini consumatorii și economia.

Consumatorii de energie care depășesc 255 kilo Wat oră pe lună ar putea beneficia de facturi mai mici, din iulie, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

Aproximativ 1,45 milioane locuri de consum, 17% din total, au un consum mediu lunar mai mare de 255 kilo Wat oră, unde prețul final facturat al energiei electrice nu poate depăși 1,3 lei/kilo Wat oră, iar pentru aceștia, după 1 iulie, facturile ar putea să scadă cu 20%, spune el.

Ce spune Daniel Apostol, director general, Federația Patronale a Energiei?

„Noi sperăm, cele două federații semnatare ale comunicatului de presă la care ați făcut referire, sperăm că păstrarea unei cote reduse a TVA la energie va avea un efect, pe termen lung, benefic asupra întregii economii. Pentru că reamintim că de la 1 iulie se iese din schema de plafonare a prețurilor la energie electrică, iar din martie anul următor se va ieși din schema de plafonare a prețurilor la gaz metan, ceea ce conduce, posibil, spre o tendință inflaționistă.

Iar dacă, printr-o măsură guvernamentală, se are în vedere, cumva, creșterea TVA, sau păstrarea unui nivel superior la taxa pe valoare adăugată, asta va produce un al doilea factor inflaționist. În contextul în care, întreaga Uniune Europeană, inclusiv România, a traversat o criză energetică, a importat o inflație semnificativă din sectorul energetic, care, în criză, încă nu și-a găsit o rezolvare.

Ori, pentru a reuși să combatem sărăcia energetică a unei importante categorii de consumatori, și pentru a reuși ca industria, ca economia în general, dar mai ales industria, care este consumatoare de energie, să devină competitivă, fapt cerut, inclusiv prin declarația de la Anver de anul trecut, este nevoie să avem grijă cum anume reușim, prin politica de prețuri, dar mai ales prin regimul de taxare, prin cadrul de reglementare, să creăm aceste condiții de competiție, de competitivitate, mai corect spus”, spune el.