- Guvernul vrea să prevină decapitalizarea companiilor electrice, la care Ministerul Energiei este acționar.
- Dacă legislația va fi modificată, eventualele decizii de achiziții de acțiuni vor fi luate de către fiecare ministru.
- Companiile listate la BVB la care Ministerul Energiei are participații sunt Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Conpet, Electrica, Rompetrol Rafinare, și Oil Terminal.
Guvernul are un nou proiect prin care vrea să schimbe legislația pentru a-și putea majora participațiile la companiile energetice, la care Ministerul Energiei este acționar. Minoritar sau majoritar. Care e scopul? Prevenirea „preluării ostile” sau „decapitalizării” acestora, iar vizate cu precădere sunt societățile listate la bursă, arată ordonanța de urgență.
Advertisment
În prezent, instituțiile publice nu pot cumpăra acțiuni emise de societăți comerciale. Dacă legislația va fi modificată, eventualele decizii de achiziții de acțiuni vor fi luate de către fiecare ministru.
Titlurile zilei
Ce companii publice deține Ministerul Energiei?
Companiile listate la BVB la care Ministerul Energiei are participații sunt Hidroelectrica (majoritar), Romgaz (majoritar), Nuclearelectrica (majoritar), OMV Petrom (minoritar), Conpet (majoritar), Electrica (majoritar), Rompetrol Rafinare (minoritar), și Oil Terminal (majoritar).
„Ministerele de resort pot cumpăra acțiuni la societățile la care acestea exercită, în numele statului, calitatea de acționar”, scrie în documentul postat de Ministerul Energiei.
Ce mai scrie în document?
„Vulnerabilitatea crescută a acestor entități strategice la preluări ostile sau la decapitalizare amenință direct controlul statului asupra sectoarelor vitale și ar putea duce la o pierdere ireversibilă a influenței naționale în domenii cheie pentru securitatea și bunăstarea generală a societății”.
„În condițiile în care economia românească este integrată într-un sistem global și european, este imperativ ca statul să fie capabil să intervină rapid pentru a proteja interesele sale strategice”.
„Această soluție legislativă contribuie la asigurarea securității energetice și industriale a României prin menținerea și dezvoltarea capacităților de producție aflate sub controlul statului, ceea ce reprezintă un obiectiv de interes național esențial, în conformitate cu prevederile art. 135 din Constituția României privind protejarea intereselor naționale în activitatea economică”.